Thursday, March 31, 2011

Botol susu Razin

Semalam (30hb March) order botol susu Razin dah sampai.

Actually, aku order yang botol susu Avent dulu tapi shipment delay cos extra soakers Grovia yang aku order sekali ngan botol susu tu takde stok lak. Hampeh...

So, botol susu Tommee Tippee yang diorder dari Peekaboo Baby Shop sampai dulu... Aku order jugak botol susu ni cos bace kat blog Puan Aini. Cambest jer... lagipun murah dari Avent. So order jerla... ape salahnye ada sampai 4 botol susu kan? Nanti tukar jela puting dia kalau Razin dah besar... (Avent aku order utk 2 botol, Tommee Tippee ni pun 2 botol gak)


Ada warna pink, tapi baby boy kan... so amik warna ni la... hijau ke biru tah...
:p



Yang Avent punyer botol ni tak sampai lagi...



Since botol susu dah ada, aku pun apa lagi... semangat giler la nak pam susu guna breastpump Spectra 3 tu. Since beli tak rasmi-rasmi lagi pump tu. hehehe... So mengepam la aku... Rasa macam lembu ok! hahaha...

But susu yang dipam tak banyak pun. Ada dalam 2 oz jer... tu pun dari kedua-dua belah breasts tau... Takpela, i guess masa mula-mula pam memang sikit kot?


Haa.. ni gambar Razin hisap botol.


Actually time ni dia tengah melalak-lalak cos baru pas mandi. Bab mandi dia senyap... tapi bab nak pakaikan baju memang bising la mulut dia nangis... Tengok gambar tu pun nampak baju dia tak abis pakai lagi... So since aku baru je abis pam, cepat-cepat sumbat botol berisi air susu ibu ke mulut dia.

Terus senyap! And nyot nyot dengan rakus... Sekejap jer abis 2 oz susu badan yang dipam! hahahaha

By the way, Razin takde masalah nak hisap botol ni cos puting botol ni memang macam puting tetek. Masa mula-mula dia hisap ni, dia hisap macam hisap tetek. He latched on kat bahagian nipple+areola sekali... :)

Oh... and Razin juga takde masalah hisap puting botol cos aku dah bagi dia hisap puting plastik/soother/pacifier since 2 hari lepas. Reason adalah untuk bagi dia calm. Cos dia memang jenis suka menghisap. Dah kenyang ngan susu pun tapi still nak isap tetek. So aku bagi la pacifier... Tapi dia tak suka pun... kadang-kadang jer dia hisap. Kalau dia tak nak, dia tolak-tolak ngan lidah dia.

Well...

So pasni leh la wat stok EBM banyak-banyak! mintak-mintak la susu badan aku banyak jer sentiasa... Amin.

p/s: Masa camni jer aku free cos Razin tidur... nasib baik aku dah tido jap petang tadi... anyway, nanti2 la aku sambung entry Razin's birthday tu. Lagipun entry tu kemuncaknyer.. yang lepas2 tu dah suam2 kuku dah.. :P www.tips-fb.com

7 comments:

Mr PenyuBiru said...

tu dia besarnya botol.. hehe..

p/s : dan dan diorang tanpa label BPA free kan..

Ryehanna said...

hahaha.. botol TT ni mmg gedabak besar! lg besar dr kepala baby.. LOL

eh of cos la BPA free.... ;)

asna cute said...

pengalaman mgepam susu rya nie adalah sgt asna suke & nanti2 kan hehe. sbb nak tanam semangat mgepam susu nanti lepas baby lahir.

(ramai ibu2 ada masalah mgepam & direct BF. B sakit & bengkak smua2) Hope rya sudi share lg pengalaman BF nie ya =)

Thanks!

Ryehanna said...

Hi asna.. insya Allah I'll share everything berkaitan nak besarkan baby in this blog. hehehe

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

comeiii botol.. ngeee... ingt nk belikan kat Rania yg warna pink tu... tp cm dh terlambat jer... Rania dh nk msk 5 bulan... perlu ker beli botol kecik... sbb skang die dh pandai pegang botol...hmmmm

amal said...

luckily razin pandai hisap susu dengan botol. anak buah saya masa babay dlu langsung takmo. masa mak dia p keje, babysitter terpaksa bagi anak buah minum susu guna syringe huhuhu.. ssedih sangat rasa. yela, mana cukup kan dengan syringe je.. dah kalo sua botol lam mulut memang dia nangis2 xmau.

bertuahnye razin x banyak ragam. good boy ni ehehe

Ryehanna said...

To Nieyxzha: HEhe.. botol dia mmg comel. rania 5 bulan? ermm botol ni besar le jugak... well, terpulang la.. hehe

To Amal: Lorr yeke.. jenuh la kalau cmtu... siannye minum guna syringe. alhamdulillah razin ok je minum botol. dia bukan jer minum botol, hisap pacifier/puting gak. and still dia nak menetek. nasib baik!