Thursday, March 24, 2011

Sebelum bersalin...

Sehari (ke 2 hari?) sebelum bersalin...

Mmm... yang aku ingat, aku dan Nini busy buat dadih cos aku teringin gila nak makan... teringin bukan sebab ape, sebab aku tengok Mr Penyubiru update blog dia tentang buat dadih... terus teringin. huhu...

Cam biase, Nini la assistant aku... hehe
Perisa strawberry tu.. jgn jeles.. ;)


Then, aku makan durian. Punyer la teringin nak makan... Buahnyer kena beli la cos dok Lumut. Kalau dok Beruas, makan je buah durian yang gugur (kalau musim)...


Anyway, hubby belikan jugak doyan lepas aku bising-bising... Dah cakap banyak hari tapi haram dia nak belikan. Sampai aku dah nak ngamuk baru hubby beli... >:(

Aku rasa aku turun darah sebab makan durian kot?

Hubby bagi makan 2,3 ulas je.. tapi aku bedal sampai 6,7 ulas... huahuahua...

oh well.. since turun darah since 9hb March, aku pun check kat hospital lak cos sampai 10hb March still turun darah lagi... tapi sakitnye idak...

So ape lagi, WARDED ler cos dah 38 weeks kan... Yang aku heran tu, masa kitorang pergi kat bahagian kecemasan, leh plak sorang staff ni hantar aku ke bahagian klinik (aku xtau la term ape pttnye). Siap marah aku lagi cos tak bawak pad yang berdarah masa gitau aku turun darah. Giler blurr nak mampos aku dibuatnye. Seriusly, bawak pad kotor?? ko nak kelebek ape? ewww disgusting!

Bila aku disuruh pergi ke satu bilik ni (area kecemasan lagi), ada la nurse-nurse yang dok borak kat situ. Diorang tengok perut aku then terus tanya, "Dah berapa bulan ye?"

Aku jawab la "Dah 38 minggu"

Besar je bijik mata nurse tu bila dengar jawapan aku. Then dia marah kat staff yang bawak aku ke bilik tu... "Eh, terus hantar kat wad bersalin la... dah nak bersalin dah ni"

Boleh tak jawapan staff yang hantar aku tu adalah "Tak perasan perut besar".

Biar betik? kecik beno ke perut aku ni? huh... ape lagi, dihantar naik ke wad bersalin naik wheelchair. Malu aiiiii... macam ngan sakit bebeno padahal apah tak rase. huhuhu

Naik je wad bersalin, aku dihantar ke bilik persediaan sebelah labour room. Salin baju pakai baju purple hospital, kencing dan diamik bloo pressure. Details HERE.

Gambar ni diambil masa mak datang melawat bawak Zan's Pizza cos aku kebulor...
Ni masa hari Khamis petang...

Abaikan ke'besar'an badanku... That purple hospital uniform made me looked even bigger!

Kalau korang perasan, kat belah kanan aku adalah laptop yang aku letak atas kerusi.
Siap paksa hubby bawak lagi cos aku borink gile kena bermalam di hospital!
Dahla Nini takleh teman... so lega gile ar bila leh online! hahaha


Fyi, masa ni aku dok kat area yang ada 4 bijik buah katil.
Nurse tu kata ni tempat sementara cos diorang senang nak monitor aku cos bilik ni betul-betul sebelah labour room. huhu...
Tapi tak best dok sini cos katil aku tu betul-betul tepi pintu.
Orang asyik lalu-lalang jer time waktu melawat.
Nak tido pun takleh.

Kat bilik ni memang ada toilet and bathroom... tapi sekali je aku mandi kat situ.
Tak bestttt...
Nasib baik la aku dekat ngan labour room kan, so dekat situ ada bilik air+toilet persediaan before masuk labour room.
Bersih and selesa sangat!
Maybe sebab tak ramai orang guna or orang yang guna toilet tu adalah nurse...
so bersih laa... :P


Ni gambar dari katil aku...
Dua katil depan ni kosong jer.

Katil di sebelah kiri aku ada orang tapi time aku masuk memang tak nampak-nampak batang hidung sape yang berjiran ngan aku ni...

Bila malam baru la aku tau rupanya jiran aku tu masuk OT.
Kena bedah... seriau ok bila dia kuar OT.
Macam mamai semacam jer... still tak berapa sedar...
Anak-anak dia ada 2 orang girls yang suami dia bawak.
Baby yang baru lahir was a boy.. so cute!

Aku cuak jer masa malam pertama di hospital ni...
Dalam kul 10 lebih baru aku tido kot.
Tu pun sebab line internet cam hampehhh.
Slow nak mampos.

Selain dari line internet, line Maxis pun teruk.
Nak gayut ngan hubby pun susah cos dia tak dengar suara aku...

Ok. Nanti aku sambung lak jam-jam before aku beranak.
Anak aku nak nyusu la plak...
Bye!

www.tips-fb.com

7 comments:

bardboo said...

haish..terliur la tgok gmbr durian tu..

mana gmbr razin? kena letak byk2 nie.. =)


Jom Lawat: Blog Bardboo
Hadiah Menarik Untuk Yang Tersayang

asna cute said...

teringin sgt nak makan durian! tp adehhh hubby halang 200% sepenuhnya.. huhu

nih pasal kepala hotak aku said...

sapa yg pakai baju color biru tuh...Besornya dia...sihatttt

Ryehanna said...

To Bardboo: Gmbr Razin tempek pas dah wat entry kelahiran.. hehe

To Asna Cute: Dah berapa bulan pregnant? kalau awal2 elakkan la dr mkn.. kalo nk pn seulas je kot? huhu

To NPKHA: Sape ni ek??? baju biru tu husben ku yg sehattt cos bini pandai jaga. wakakaka

asna cute said...

sekrg dh 6 bulan setgh. mkn makn jugak seulas 2, tp tue la.. adehh hubby tetap xbg jugak makam~ sob sob~

++Kerudung Ungu++ said...

hehe... samelah... Nak masuk 7 bulan baru dpt mkn durian... tu pun nasib baik mak sokong! kalau dgn hubby je jgn hrpla nk dpt mkn... ulang 10x pun belum tentu die nk benti belikan durian...hik2.

Ryehanna said...

To Asna CUte: Ok la tu pt gak mkn seulas dua.. ana dulu mkn seulas pn x abis tau.. hubby bg rasa 2 gigit je! hahaha (masa tu baru 4 bulan pregnant kot). xpela, lgpn x elok makan byk2 sgt.

To Kerudung Ungu: heheh... mak kesian kat anak dia kan... ok la tu... dh 7 bln ke atas rasenye leh je bedal.. asalkan jgn byk sgt. kang panas baby kt dlm perut tu.. :P