Monday, April 25, 2011

Video Razin 12 April 2011

Actually, saje try-try upload video di Facebook.. sekali successful! Hepi aku... cos internet slow gile ok.. kat Beruas ni ada Celcom Edge je...

Enjoy...





Razin pakai baju Mickey Mouse yang Nyda belikan... :) www.tips-fb.com

Sunday, April 24, 2011

Razin in a ring sling

I'm pretty excited about baby wearing... I love it when my baby is close to me (I can hold him) and I still can do other things at the same time (my hands are free!)

I'm thinking of collecting more slings... we'll see... (kalau ada bajet ah)

Now I'm in love with my ring sling... I bought it from fellow blogger at aroun RM50 ish... dunno why la ring sling ni mahal sangat. Itu je ada orang nak let go murah-murah... huh.

Jangan salah faham, I also love my Moby wrap... cumanya kalau pakai wrap, panas sikit... tunggu dok dalam aircond (pergi mall ke...) baru nak pakai... hehe

Ni first time rasmi ring sling ni untuk pakai dalam masa yang lama...
(sebelum tu try2 jer dalam umah)

Guna cara cradle hold... cos tujuan pakai sling sebab takde carseat for Razin...
Takde bajet lagi. huhu
So, bila pakai sling ni selamat ni sikit bila aku nak membuta... takdela terlepas dari pelukan bila tido cos ada sling...



Alhamdulillah Razin suke dok dalam RS ni... dia tido jer...
(ikut mood gak la.. kekadang ok, kekadang x ok)





Ni plak try cara tummy-to-tummy (betuike istilah ni? bedal jela)

Saje try cara ni untuk dok dalam keta.. nak tengok Razin meragam ke tak...
And jugak nak try pakai RS ni bila kuar public...hehehe

Actually, kalau korang perhatikan gambar tu, cara aku pakai tu salah...
patutnye lutut Razin lebih tinggi dari bontot dia...
Razin sepatutnya 'duduk' dalam sling tu... bukan tergantung..
(seated, not dangle)
tapi aku adjust2 takleh jugak so bior la...
patut adjust time nak masukkan baby kot?
tahla.. aku ni newbie... kalo salah, tolong ajorkan... ;)




Tido dengan lenanya...
Nak tips untuk baby tak meragam time dalam sling?
Make sure diaper dia kering, and make sure dia kenyang..
Susukan dia dulu... hehe


Ala cayang busyuk Mak...
Muahhhh'


*Gambar mukaku ditempek kartun cos I hate looking at my own face wearing 'tudung expres'.
Memang tak kena langsung! huhu

www.tips-fb.com

Wednesday, April 20, 2011

Cicit

Kali ni Mak just nak update gambar Razin dengan moyang-moyang Razin...

Ni gambar Razin dengan moyang a.k.a Onyang (Perak) dan Mak Yang.
Cuba perhatikan tangan Onyang tu... cube teka Onyang pegang apa?
Haaa.. itu rangka ayam! hahahaha... (dibeli oleh Mak Yang di pekan rabu)



Razin and Onyang lagi...
Mata Onyang tu sebelah kiri je yang boleh melihat.
Tu pun lepas operate tahun lepas (kalo xsilap)
Yang belah kanan dah hampir ditutup dgn tulang kening ke ape.. mmg xnmpk la..
dengan katarak lagi...
Umur Onyang dah 90 dah...(or lebih? xtau la cos dulu2 bkn ada surat beranak.. kat IC Onyang tu depa main tembak je tahun Onyang lahir)

Fakta tentang Onyang Razin yang belah Perak ni adalah:

1. Onyang ni adalah Opah Mak. Ibu kepada Opah Razin. Paham ke? :P
Memang anak jati Perak. Dilahirkan di Jeliyang...
Jeliyang adalah kampung Onyang... Onyang pindah Beruas cos ikut suami dia yang dah lama meninggal. Mak pun tak nah jumpa Tok... Tok meninggal beberapa bulan (or minggu? lupe dah) before Opah Razin kahwin (1982)

2. Nama Onyang adalah Habsah binti Alang Ahmad. See? Nama ayah Onyang ada nama 'Alang'. Tu antara ciri-ciri orang Perak tau... Same la macam nama 'Pandak'. Well, itu nama suami Onyang pula (moyang Razin juga la)...
Pandak Abdul Jalil or lebih glemer ngan nama 'Pandak Kidal' cos kidal orangnye... :)

3. Walaupun dah tua, tapi rambut Onyang banyak hitam lagi... kalau orang yang seangkatan Onyang ni banyak yang dah putih semua rambut diorang... well, ni kerana rambut Onyang kamu sangatlah lembut dan halus... too bad I don't inherit that.

4. Onyang masih boleh berjalan untuk ke mana-mana dalam rumah... she used her walking stick yang kdg dia maleh nak bawak... tapi kudrat Onyang dah kurang... kalau dia duduk atas sofa, susah nak bangun sendiri. Kena ada orang tolakkan bontot Onyang naik ke atas... hehehe

5. Onyang Razin sangat bongkok. Memang bongkok tiga sungguhla... kalau berdiri, tinggi Onyang paras pinggang Mak je... kalau baring, lurus plak ek? :P

6. Onyang Razin baru sekali je dukung Razin. Tu pun sebab Mak yang letak Razin atas riba dia cos Mak nak buat ape tah tapi Razin takmo diletak.. so Mak letak atas riba Opah Onyang. Onyang kamu tak larat and takut nak riba Razin... tapi sebenarnya boleh je...
well, itu la sekali. :)

7. Onyang Razin sayang Razin sangat-sangat! Dia suka marah Abg Amirul cos Abg Amirul suka melepek sebelah Razin and kadang-kadang cuit Razin sampai Razin jaga... so that's why Onyang marah... And then, kalau Razin nangis, Onyang mesti tak senang duduk... risau sangat dia kat Razin...




Ni pula moyang Razin sebelah Ayah.
Sebelah Pahang... Moyang ni Ayah panggil 'Nenek.
She's your Nenek's mother.
Mak tak tau apa nama penuhnye or umurnya berapa cos nak tanya Ayah pun, Ayah Razin tidur Lumut malam ni... takpela, lenkali update.



See? Putih betul dah rambut moyang...
Mak rasa umur Moyang ni lebih kurang macam Onyang di Perak juga...

Yang sedihnye, moyang Razin ni dah takleh berjalan dah.
Dia mengengsot kalau nak bergerak...
Ke bilik air pun mengengsot... nasibaik dekat je tempat tidur moyang dengan bilik air...

Well, moyang kamu ni pun mana larat nak riba Razin... tapi ayah kamu tu... diletaknye je Razin atas riba moyang... sian moyang tak larat... sekejap je dia riba Razin...

Oklah. tu je update kali ni...

p/s: Razin, maafkan Mak cos marah-marah and geram ngan Razin masa malam pertama kita tidur di Pahang... Mak tau Razin tak biasa dengan rumah Pahang that's why Razin meragam takmo tidur... begitu jugak masa di Lumut (lepas balik Pahang, kita tido Lumut dulu...tak terus ke Beruas), Razin pun tak biase ngan umah Lumut... that's why nangis je... sorry yer sayang..
Maafkan Mak :'(
www.tips-fb.com

Sunday, April 17, 2011

1 month JAB.

Khamis
14 April 2011.

Aku bawak Razin pergi klinik Beruas... Diyana dukung (takde babyseat untuk kereta lagi) and aku drive. Pukul 2 petang baru pergi cos aku malas nak siap pagi-pagi.. hehe

Rupanya dengan aku-aku sekali kena timbang berat and amik air kencing. Demmm... dahla toilet kat klinik tu toilet cangkung! Camne la seorang ibu yang masih berpantang dan tak sepatutnya bercangkung nak kencing?? Jenuh aku... hampeh.

By the way, berat Razin naik sikit gile...
3.35kilo shj...

Aku lak 75 kg. :P

Nak dijadikan citer, Razin berak masa kat klinik. Time dia berak tu masa dalam pelukan Diyana... aku lak kat toilet masa ni. huhu...

Masuk je bilik jumpa nurse, tukar pampers dulu... Aii anakku, selalunya berak waktu malam... huahuahua..



Gambar ni diambil oleh Diyana.
Aku tengah pegang siku dan lutut Razin kuat2 seperti yang disuruh nurse.
And yes, HE CRIED.
right after this picture was taken actually...


Cian anak mak... jenuh kena pujuk baru senyap... nasib baik kejap je nangis. Masa kuar bilik imunisasi tu dah reda dah nangisnye... :)

Nurse tak bagi ubat demam pun... Alhamdulillah, sampai hari ni (1205 am 18 April), Razin tak demam pun...
www.tips-fb.com

Friday, April 8, 2011

1 month old Razin


Both photos above were taken on April 2nd, 2011



Hari ni Jumaat ke-4 selepas Razin lahir (Razin lahir hari Jumaat 11 Mac)... Which means, anakku dah berumur 1 bulan! ^___^

Another 2 weeks to go... pastu abis pantang! bestnyer... haha...

Hubby balik Isnin ni. Isnin ni jugak baru Razin akan pergi klinik untuk cucuk. Jumaat (hari ni) takde transport cos Mak sekolah, Nini kerja (bawak Kancil) so nak pergi ngan ape? Lagipun aku sendiri tak sure hari Jumaat, hari baby ke? Kalau kat KKIA Sitiawan, setiap Rabu dan Khamis...

Anyway, I just want to upload Razin's pictures and jot down his progress...

Well... He's heavier now, but I have no idea how many kilos... tapi memang dah rasa badan dia memanjang and berat. However, he's still so skinny! Tangan tak berulas-ulas pun. Pipi lak hanya chubby kalau dia rendahkan muka. Kalau tak, nampak cengkung jer... huhu

Aku plak dah start mandikan Razin since minggu ni... Yela, takkan nak tunggu Nini balik break baru mandikan Razin? Lame tu... dalam kul 12.30-1ptg baru Nini balik. Since aku tau Razin akan cepat sleepy pas mandi, so mandikan jela sendiri. Mula-mula terkial-kial gak, tapi ok la... Hari ni dia mandi diam jer. Tak nangis langsung. Rekod tu! Haha... selalunya dia mesti nangis gak... kalau bukan time mandi, selalunya time pakaikan baju... tapi arini diam. Gembira hatiku... ^__^

Sekarang dia tengah tidur... elok jer aku biar sorang-sorang atas katil. Btw, kalau ngan aku, memang Razin tidur atas katil jela cos tak larat nak membongkok letak dia dalam buai. Plus, Razin tak berapa suka dok dalam buai. Panas kot. heh. (bagus la sayang... cos umah kat Lumut takde buaian tau!)

Bilik di Beruas...
Ni bilik Mak aku actually, tapi jarang tidur dalam ni.
Lagi suke lak tidur kat luar... (depan hall)



Close up.

Nini suka cakap anak aku bermuka serius cos takde gelak-gelak... senyum kadang-kadang jer. Tapi budak besar ni mane reti nak gelak lagi kan?

Mungkinkah kebetulan... kerana Razin itu selain bermaksud 'Berakhlak', ianya juga bermaksud 'Serius dalam perilaku'. Hehe... Apa-apa pun, aku harap anak aku menjadi seorang pejuang yang berakhlak hendaknya. Aku pilih nama 'Dailamy' cos maksudnya 'Askarku'... dalam erti kata lain, seorang pejuang... pejuang dalam hidup ini... dunia dan akhirat. Mudah-mudahan anakku ini bukan jenis yang mudah putus asa dan lemah. Moga anakku cekal dan kuat semangat menempuh hidup yang penuh pancaroba ini. Amin.

Seeing his innocent face (especially when he's sleeping or nursing), memang cair... I couldn't help but feel so overwhelmed. In a good way, of course.

I feel so grateful... and I was ashamed with every sins in my past. I want to be good. I want to start anew. So that my son will see me as a good role model. Who else dia nak tengok dan contohi dulu kalau bukan his own parents, right? Aku harap sangat aku akan menjadi muslimah yang lebih baik selepas ni... insya Allah.

Mendidik bukannya senang... lagi-lagi di zaman mencabar ni... aku tahu...

Moga Allah membantu aku... Amin.

Setakat ni aku cukup bersyukur dengan progress Razin.

Since aku start ajar dia minum botol awal, dia takde pun alami nipple confusion. Dia boleh minum botol, dan dia boleh menyusu badan. Alhamdulillah...

Dia juga boleh terima bila aku masukkan dia dalam Moby wrap since aku memang nak start babywearing... dia moody kalau panas jer cos bila kena wrap memang panas (aku pun panas.. that's the downside with a wrap dalam cuaca Malaysia ni). Alhamdulillah... insya Allah pasni Razin melekat dengan Mak jelah.. Takyah beli stroller... pakai carrier je. hehe...

Razin dah cam suara aku. Kalau tengah melalak-lalak time Mak aku pakaikan baju lepas mandi, dia akan senyap SEKEJAP bila dengar suara aku. Well, dia kenal suara aku cos banyak occasions masa dia tengah mengobak dia akan stop bila dengar suara Mak dia. Ala, kadang-kadang stop kejap jela.. pastu dia sambung nangis balik. haha... ape-ape pun, aku hepi sangat bila dia dah cam suara aku (this was since a couple of weeks ago)! ^__^

Razin oh Razin...
Eventho sometimes you make me feel so stressed and tired, but I still love you! Muahhhh www.tips-fb.com

Monday, April 4, 2011

Mak kena tembak, Razin dapat buaian

Hari ni first time Mak kena sembur dengan Razin tau!

Sebelum ni Mak Yang je asyik kena (cos dia yang selalu tukar pampers Razin) tapi sebab Mak Yang dah dapat kerja sementara, so Mak tukarkan pampers Razin...

Ala, Mak bukan tak nak tukarkan tapi sebab dah Razin ramai sangat dayang kat Beruas ni, so ape salahnye kita gunakan kelebihan itu sepenuhnya kan? Kalau Mak Yang ada, memang Mak suruh Mak Yang tukarkan... har har har...

Tengah hari tadi, lepas Mak Yang mandikan Razin (Mak Yang balik rumah time break), Mak susukan Razin. Biase la.. lepas mandi selalunya Razin memang nak susu... So, sambil bagi Razin susu, Mak letak losyen kat tangan , muka dan kaki Razin (walaupun sebenarnya Mak Yang dah letak dah)

Halus jer anak Mak ni...



Then, macam biase lah... pas kenyang, Razin pun tidur...

Muka macam dah lain jer, sayang...



Tapi tetiba jer Razin bangun... pastu gelisah jer...

Sudah jaga!

Kena sumbat puting!


Then, Mak Tih tolong take over jaga Razin sementara Mak mandi...
Bila abis mandi jer, Mak Tih gitau yang Razin dah kentut and berak. So Mak pun nak tukar la pampers Razin... bila tengok poo, macam sikit jer... alamak, Mak dah risau dah takut Razin tak abis berak. Rupa-rupanya betul... Time Mak nak tukar pampers Razin, 2 kali Mak kena sembur ngan taik Razin! Abis kain batik Mak yang baru pakai... hahahaha...

Mak Tih dok terjerit.. Pak Ucu kamu pun tergelak-gelak macam hape lagi... Rupanya muka sengih/senyum Razin tu sebenarnya muka nak teran taik ek... Sian kita kena gelak yer sayang? HAHA. Ini first time Mak kena sembur ngan kamu... sebelum ni kamu sembur Mak Yang Nini kamu... sambil kena tudung dia... hihihihi....


Oh yer, malam ni Razin tidur dalam buai... Opah tiba-tiba pergi beli spring untuk buaian Razin...



Mak taksuka sgt Razin tidur buai...
xpela... kat beruas jer kot? hihi
www.tips-fb.com

Saturday, April 2, 2011

Razin and his soother

Razin dan puting Pooh nyer..
baru beli, masa Mak dan Abah Razin pergi Manjaku di Sitiawan kelmarin..

Ada lagi satu puting Japlo actually...
Opah Razin beli kat pekan beruas masa mula-mula nak bagi Razin hisap puting..



Well... terpaksa gak pakai benda alah ni cos Razin kuat menangis malam-malam. Padahal dia tak lapar, tak berak@kencing dan tak kembung perut. Dia nangis sebab 'nak kena tuam mulut ngan tetek mak dia' (ni ayat Mak dan Opah). Huhu... So, nak senang... bagi puting!



Picture was taken last 31st March 2011. Berumur 20 hari. Berat 3.20 kilo. Razin benci kena bedung actually... tapi buat jugak. Nak bagi dia tidur tak 'terkejut-terkejut'



Mula-mula dia tak suka pun... (eh sekarang pun tak suke gak)
Tapi bila dia memang nak menghisap, dia hisap je...

Tapi memang bukan selalu... cos he prefers my breasts. huhu...

Aku risau gak kalau bagi soother ni dia takmo menetek lagi. Tapi alhamdulillah, Razin dapat bezakan soother (puting tipu) ngan puting mak dia. Of cos puting mak dia menang kan... har har har

Begitu jugak ngan botol susu, he still prefers to suckle from my breasts. Tapi nasib baik la botol pun dia bedal gak.. kalau tak, susah le kalau nak kena tinggal... =P

Aku tau tak elok bagi soother kat anak cos nanti risau gigi jongang dan kembung perut, but... dah terpaksa. Untuk legakan hati, dulu-dulu Mak sumbat aku ngan puting gak. Tak jongang pun. ehehehe... Tapi aku cepat berhenti menyusu. By 3 tahun, memang tak nyusu dah (dulu-dulu mak aku bagi susu tin jer). Beza ngan adik-adik and kakakku... dah masuk tadika pun hisap botol susu lagi. Sebab tu aku kurus kering masa kecik kot?

Cakap tentang kurus, I think my baby is so skinny... (and laki aku pun panggil Razin: "Ajin Skinny". Ade ke patut?? cehhh)

Tengok pic yang atas tu... tak tembam pun pipi dia kan...

Tengok pic bawah ni... kecik jer lengan dia...

Pic was taken on 1st April 2011.
Bergambar sebelah Abah
(or Ayah? your father asyik la bahasakan diri dia 'Ayah'. But I prefer 'Abah'!)

eh, leh nampak puting Japlo Razin yang warna merah dalam gambar atas ni.
HEHEHE



Haih... Razin... Razin... cepat besar ye sayang... Mak tak sabar nak gomol-gomol... ni kecik sangat, nak gomol pun risau... hehe

Tapi keding-keding dia pun kepala dah keras. Kaki pun dah keras. Boleh dia tegak je time orang pegang? Macam ngan dah besar beno...

Love you so much, Razin... :) www.tips-fb.com

Friday, April 1, 2011

Dilema rak pengering botol


Semalam aku pergi ke Manjaku Sitiawan.

Nak usya Munchkin's Sprout Drying Rack tu la...

Well, memang ada kat Manjaku. RM90. Err... mahalnye... hubby tak kisah asal guna duit sendiri. Bab duit sendiri tu yang tak best tu. So, oleh kerana aku ni kedekut, aku tak beli pun (lagi). hehehe...

And you know what?

I found another dryer yang tak kurang menarik juga. Harga murah dari Munchkin's Sprout.

It was First Years' Spinning Drying Rack!

Tapi rupanya tak le sekreatif dan cute macam rak-rak yang dalam previous post.



Tu dier...
Dok sebelah-sebelah lak tu... eiii...
saje nak bagi aku bertambah-tambah dilema. haha



Harganya kat Manjaku adalah RM69.90

Aku usya online, harga lebih kurang jer... kat sini dijual RM62.91

Kat Little Whiz, harganya RM62.90. hahaha... beza 1 sen. Tapi kalau beli online ni stended la.. postage fee la plak... so, pandai-pandai la... kalau nak beli ngan barang lain, berbaloi la... kalau semata2 benda alah ni, well... terpulang. hehehe

Well, aku tak beli pun lagi drying rack ni. Tunggu dah balik Lumut and dok sana baru beli kot. Tak tau lagi nak beli yang camne... huhu

Duit duit di mana engkau duit...

By the way, kat bawah ni aku letak link untuk drying rack Munchkin's Deluxe yang paling murah setakat yang ku jumpa...

Ada dekat Little Whiz: klik SINI

Ade dekat Peekaboo: klik SINI www.tips-fb.com