Friday, April 8, 2011

1 month old Razin


Both photos above were taken on April 2nd, 2011



Hari ni Jumaat ke-4 selepas Razin lahir (Razin lahir hari Jumaat 11 Mac)... Which means, anakku dah berumur 1 bulan! ^___^

Another 2 weeks to go... pastu abis pantang! bestnyer... haha...

Hubby balik Isnin ni. Isnin ni jugak baru Razin akan pergi klinik untuk cucuk. Jumaat (hari ni) takde transport cos Mak sekolah, Nini kerja (bawak Kancil) so nak pergi ngan ape? Lagipun aku sendiri tak sure hari Jumaat, hari baby ke? Kalau kat KKIA Sitiawan, setiap Rabu dan Khamis...

Anyway, I just want to upload Razin's pictures and jot down his progress...

Well... He's heavier now, but I have no idea how many kilos... tapi memang dah rasa badan dia memanjang and berat. However, he's still so skinny! Tangan tak berulas-ulas pun. Pipi lak hanya chubby kalau dia rendahkan muka. Kalau tak, nampak cengkung jer... huhu

Aku plak dah start mandikan Razin since minggu ni... Yela, takkan nak tunggu Nini balik break baru mandikan Razin? Lame tu... dalam kul 12.30-1ptg baru Nini balik. Since aku tau Razin akan cepat sleepy pas mandi, so mandikan jela sendiri. Mula-mula terkial-kial gak, tapi ok la... Hari ni dia mandi diam jer. Tak nangis langsung. Rekod tu! Haha... selalunya dia mesti nangis gak... kalau bukan time mandi, selalunya time pakaikan baju... tapi arini diam. Gembira hatiku... ^__^

Sekarang dia tengah tidur... elok jer aku biar sorang-sorang atas katil. Btw, kalau ngan aku, memang Razin tidur atas katil jela cos tak larat nak membongkok letak dia dalam buai. Plus, Razin tak berapa suka dok dalam buai. Panas kot. heh. (bagus la sayang... cos umah kat Lumut takde buaian tau!)

Bilik di Beruas...
Ni bilik Mak aku actually, tapi jarang tidur dalam ni.
Lagi suke lak tidur kat luar... (depan hall)



Close up.

Nini suka cakap anak aku bermuka serius cos takde gelak-gelak... senyum kadang-kadang jer. Tapi budak besar ni mane reti nak gelak lagi kan?

Mungkinkah kebetulan... kerana Razin itu selain bermaksud 'Berakhlak', ianya juga bermaksud 'Serius dalam perilaku'. Hehe... Apa-apa pun, aku harap anak aku menjadi seorang pejuang yang berakhlak hendaknya. Aku pilih nama 'Dailamy' cos maksudnya 'Askarku'... dalam erti kata lain, seorang pejuang... pejuang dalam hidup ini... dunia dan akhirat. Mudah-mudahan anakku ini bukan jenis yang mudah putus asa dan lemah. Moga anakku cekal dan kuat semangat menempuh hidup yang penuh pancaroba ini. Amin.

Seeing his innocent face (especially when he's sleeping or nursing), memang cair... I couldn't help but feel so overwhelmed. In a good way, of course.

I feel so grateful... and I was ashamed with every sins in my past. I want to be good. I want to start anew. So that my son will see me as a good role model. Who else dia nak tengok dan contohi dulu kalau bukan his own parents, right? Aku harap sangat aku akan menjadi muslimah yang lebih baik selepas ni... insya Allah.

Mendidik bukannya senang... lagi-lagi di zaman mencabar ni... aku tahu...

Moga Allah membantu aku... Amin.

Setakat ni aku cukup bersyukur dengan progress Razin.

Since aku start ajar dia minum botol awal, dia takde pun alami nipple confusion. Dia boleh minum botol, dan dia boleh menyusu badan. Alhamdulillah...

Dia juga boleh terima bila aku masukkan dia dalam Moby wrap since aku memang nak start babywearing... dia moody kalau panas jer cos bila kena wrap memang panas (aku pun panas.. that's the downside with a wrap dalam cuaca Malaysia ni). Alhamdulillah... insya Allah pasni Razin melekat dengan Mak jelah.. Takyah beli stroller... pakai carrier je. hehe...

Razin dah cam suara aku. Kalau tengah melalak-lalak time Mak aku pakaikan baju lepas mandi, dia akan senyap SEKEJAP bila dengar suara aku. Well, dia kenal suara aku cos banyak occasions masa dia tengah mengobak dia akan stop bila dengar suara Mak dia. Ala, kadang-kadang stop kejap jela.. pastu dia sambung nangis balik. haha... ape-ape pun, aku hepi sangat bila dia dah cam suara aku (this was since a couple of weeks ago)! ^__^

Razin oh Razin...
Eventho sometimes you make me feel so stressed and tired, but I still love you! Muahhhh www.tips-fb.com

4 comments:

amal said...

Happy 1 month old Razin! Cepat sungguh masa berlalu kan.. takpela dia x chubby pun ana, yang penting dia sihay walafiat :)
Baru tahu maksud nama dia yang unik ni. Tersirat maksud dia ye. Insyaallah, semoga Razin membesar dengan baik dan me njadi seorang yang baik juga insyaallah. Best of luck jugak untuk mak dan abah dia. memang mencabarla nak besarkan anak dalam zaman sekarang ni kan. Apa-apa pun, perbanyakkan ilmu, kuatkan semangat dan sentiasala berdoa pada Allah. Semoga dipermudahkan segala-galanya. Aminnn..

ish3 panjang lak mengomen ehehe

Ryehanna said...

Thanks, Amal.. really appreciate it..

and yes, mmg tersirat maksud nama Razin.. hehe

Leeda said...

salam, blogwalking sampai sini. saya agak suka dgn nama razin. stamby utk ank bakal lahir. saya dpt nama ni dr buku seindah nama semurni pekerti tulisan ustaz sharhan. tp dlm buku tu maksud razin = yg cemerlang otaknya.. just sharing

Mama Panda said...

oh yeke... thanks for sharing.. mknanye nama Razin ni sume elok2 la... hehe...

pernah read somewhere it means 'Calm' & 'Peaceful' too

;)