Wednesday, April 20, 2011

Cicit

Kali ni Mak just nak update gambar Razin dengan moyang-moyang Razin...

Ni gambar Razin dengan moyang a.k.a Onyang (Perak) dan Mak Yang.
Cuba perhatikan tangan Onyang tu... cube teka Onyang pegang apa?
Haaa.. itu rangka ayam! hahahaha... (dibeli oleh Mak Yang di pekan rabu)



Razin and Onyang lagi...
Mata Onyang tu sebelah kiri je yang boleh melihat.
Tu pun lepas operate tahun lepas (kalo xsilap)
Yang belah kanan dah hampir ditutup dgn tulang kening ke ape.. mmg xnmpk la..
dengan katarak lagi...
Umur Onyang dah 90 dah...(or lebih? xtau la cos dulu2 bkn ada surat beranak.. kat IC Onyang tu depa main tembak je tahun Onyang lahir)

Fakta tentang Onyang Razin yang belah Perak ni adalah:

1. Onyang ni adalah Opah Mak. Ibu kepada Opah Razin. Paham ke? :P
Memang anak jati Perak. Dilahirkan di Jeliyang...
Jeliyang adalah kampung Onyang... Onyang pindah Beruas cos ikut suami dia yang dah lama meninggal. Mak pun tak nah jumpa Tok... Tok meninggal beberapa bulan (or minggu? lupe dah) before Opah Razin kahwin (1982)

2. Nama Onyang adalah Habsah binti Alang Ahmad. See? Nama ayah Onyang ada nama 'Alang'. Tu antara ciri-ciri orang Perak tau... Same la macam nama 'Pandak'. Well, itu nama suami Onyang pula (moyang Razin juga la)...
Pandak Abdul Jalil or lebih glemer ngan nama 'Pandak Kidal' cos kidal orangnye... :)

3. Walaupun dah tua, tapi rambut Onyang banyak hitam lagi... kalau orang yang seangkatan Onyang ni banyak yang dah putih semua rambut diorang... well, ni kerana rambut Onyang kamu sangatlah lembut dan halus... too bad I don't inherit that.

4. Onyang masih boleh berjalan untuk ke mana-mana dalam rumah... she used her walking stick yang kdg dia maleh nak bawak... tapi kudrat Onyang dah kurang... kalau dia duduk atas sofa, susah nak bangun sendiri. Kena ada orang tolakkan bontot Onyang naik ke atas... hehehe

5. Onyang Razin sangat bongkok. Memang bongkok tiga sungguhla... kalau berdiri, tinggi Onyang paras pinggang Mak je... kalau baring, lurus plak ek? :P

6. Onyang Razin baru sekali je dukung Razin. Tu pun sebab Mak yang letak Razin atas riba dia cos Mak nak buat ape tah tapi Razin takmo diletak.. so Mak letak atas riba Opah Onyang. Onyang kamu tak larat and takut nak riba Razin... tapi sebenarnya boleh je...
well, itu la sekali. :)

7. Onyang Razin sayang Razin sangat-sangat! Dia suka marah Abg Amirul cos Abg Amirul suka melepek sebelah Razin and kadang-kadang cuit Razin sampai Razin jaga... so that's why Onyang marah... And then, kalau Razin nangis, Onyang mesti tak senang duduk... risau sangat dia kat Razin...




Ni pula moyang Razin sebelah Ayah.
Sebelah Pahang... Moyang ni Ayah panggil 'Nenek.
She's your Nenek's mother.
Mak tak tau apa nama penuhnye or umurnya berapa cos nak tanya Ayah pun, Ayah Razin tidur Lumut malam ni... takpela, lenkali update.



See? Putih betul dah rambut moyang...
Mak rasa umur Moyang ni lebih kurang macam Onyang di Perak juga...

Yang sedihnye, moyang Razin ni dah takleh berjalan dah.
Dia mengengsot kalau nak bergerak...
Ke bilik air pun mengengsot... nasibaik dekat je tempat tidur moyang dengan bilik air...

Well, moyang kamu ni pun mana larat nak riba Razin... tapi ayah kamu tu... diletaknye je Razin atas riba moyang... sian moyang tak larat... sekejap je dia riba Razin...

Oklah. tu je update kali ni...

p/s: Razin, maafkan Mak cos marah-marah and geram ngan Razin masa malam pertama kita tidur di Pahang... Mak tau Razin tak biasa dengan rumah Pahang that's why Razin meragam takmo tidur... begitu jugak masa di Lumut (lepas balik Pahang, kita tido Lumut dulu...tak terus ke Beruas), Razin pun tak biase ngan umah Lumut... that's why nangis je... sorry yer sayang..
Maafkan Mak :'(
www.tips-fb.com

No comments: