Monday, May 30, 2011

Beautiful boy


Dear Razin,

In less than 2 weeks, you'll turn 3 months.

In less than a week, your Mom and Dad will celebrate their first anniversary.

How time flies... really!

You are my pride and joy. You are the love of my life. I'll die for you. I'll sacrifice everything for you...

I never thought I will love another human being like this until I gave birth to you. I often wonders, how can a mother not love their child? I could not imagine giving you up ever!

At 2 months old, you are chubbier now. I love it when you smile which you often did these days... So cute sayang... Too bad I didn't manage to capture those moments (my phone was always out of reach---didn't care much about it since I got married. haha)

You love to snuggle when we're in bed.
You're always quite when I carried you upstairs-to mommy's and daddy's bedroom.
And when I put you in the middle of the bed (with your parents on your each side), you knew it's time to sleep. I will nurse you and you will usually fall asleep a few minutes after that.

Dear Razin,

Mommy loves you very much.
I don't mind spending my money on your stuff.
I cloth diapered you because it's the most natural thing to do.
I actually want to use plain flats (lampin putih) on you cos it'll make your skin more breathable but I forgot how to fold them! haha... Plus, it's a hassle for Mak Tih Diyana to take care of you while Mommy goes to work... so, cloth diaper is good enough. Maybe during weekends or when I can focus on you 24 hours a day, I'll use flats. Teringin sangat-sangat nak try cos macam orang dulu-dulu.. do take note that your mommy is old-fashioned sometimes. heee...


Dear Razin,

I envy stay at home mothers. I really do.
How I wish I could just quit my job and be with you everyday.
But we couldn't afford it.
We need 2 persons with monthly income in this family.
I couldn't just quit since I know I want to buy more stuff for you! haha...
So I need money...
You father is so stingy sometimes so better not risk it. :P

I hope you will forgive me when I let other people took care of you when I work.
I will try my best to find those who took care of you with love and patience.
I wish your Mak Tih Diyana can look after you when I work forever instead of a few months.
Hmmm....

Well, I better get back to work.

I miss you, Razin!

Your mommy,
At office.
30/5/2011 www.tips-fb.com

Friday, May 27, 2011

First toys

Dear Razin,

Today (27th May 2011), I received your toys that I ordered online.



Lamaze musical inchworm


The Lamaze Musical Inchworm is full of surprises for baby to discover. Squeeze the nose to hear a fun song. Textures and sounds encourage exploration, while bright colors promote visual stimulation. This little worm can help make tummy time fun! And, use the ruler on the Inchworm's tummy to track baby's growth.

Comelnyer Razin tido... :)



Tolo musical pull toy


Attaches to crib or playpen

Soft and cute

Pull to hear a delightful melody – Good night song


Ikat kat buaian Razin...
memang senang bagi Razin tidur dengar lullaby.. hihi
www.tips-fb.com

Tuesday, May 17, 2011

No more runny poop?

Hari ni Selasa. Hari Wesak. Public Holiday.

Tapi Mak dah TERpergi kerja pagi-pagi tadi. wakakaka... malu nak tulis kat blog utama. since blog razin tak ramai visitor, tulis kat sini takpela. kurang malu sikit. hik hik.

Camne la leh tak tau arini cuti. Patutla bila bukak emel lotus notes and tengok sametime contacts, branch Lumut je online! bila bace tweets orang kat twitter baru tau arini cuti. muahahaha...

Eh ape da... nak update pasal poop Razin, terbabas hal cuti pulak.

Hari ni for the first time, Razin punyer najis dah tak runny lagi. Tak macam cirit dah. Sebaliknya, dah nampak pepejal...

It's a good thing, no? I told hubby and he said Razin dah nak besar la tu... takde poop newborn dah.

Well, Razin memang minum susu ibu je so boleh strike possibility yang dia sembelit ye. Cos tak mungkin la sembelit. Dia berak selang sehari setakat ni... tapi that's still ok cos he's a breastfed baby. :)

Apa-apa pun, I'll wait for his next poop. Hopefully not 'liquidy' anymore. Bukan ape, susah nak cuci cloth diaper yang soiled because of runny poop. Nak buang dalam toilet bowl camne kalau dan seluruh cd tu kena taik kan? Pastu bukan ada benda ketul-ketul sangat pun (nama lagi macam cirit) hahahah... so bila dah ada solids ni, senang la sikit keje aku nak bilas cd. :D

Seriously, having a baby telah membuatkan aku menjadi rajin. Hey, mana-mana ibu yang pakai cloth diaper adalah rajin ok (cehh takleh blah puji diri sendiri). Ingat ramai ke wanita-wanita di luar sana yang nak cuci/bilas lampin kena taik? Even surirumah sepenuh masa pun lebih rela pakai disposables je. Aku ni kerja 6 hari seminggu lak tu. Mudah-mudahan bila hantar ke nursery/babysitter nanti jangan la diorang melemahkan semangat aku nak berCD.


Lagi satu bab susu ibu. Serius memang renyah gila ar nak pam tetek, pastu simpan susu dalam botol (kena beli storage bottles la, pam la, milk booster la <---sbb susu aku sikit so aku try la mcm2 milk booster tp xde perubahan gak bla bla bla), cooler bag and ice pack kalau pam kat tempat kerja, and kalau nak guna kena panaskan la ape la... TAPI... itu yang terbaik kan? susu lembu untuk lembu, susu manusia untuk manusia. eh btw, susu kedua terbaik adalah susu kambing, bukan susu lembu tau.

Berbalik kepada 'kerajinan', hopefully aku akan rajin cuci/bilas lampin kotor Razin sampai bila-bila.

*Bilas je ngan tangan. Basuh mesin yang buat. Takkan la nak masuk mesin ngan lampin penuh air kencing dan taik. melampau le tu... lagipun tak suci la mesin basuh tu untuk cuci pakaian kita lak nanti.

Tajuk tentang poop Razin, ni ape mengarut sampai susu ibu dan cloth diaper ni...

Kthnksbai. www.tips-fb.com

Saturday, May 14, 2011

2 months JAB




Entry basi cos kena cucuknya hari Khamis, now hari Sabtu baru dapat nak update.

Pagi-pagi around 8suku pagi gerak pergi KKIA Sitiawan. Ayah Razin teman Mak bawak Razin pergi cucuk cos takkan Mak nak pergi sorang-sorang kan? Carseat dahle takde lagi... huhu


Mak pakaikan Razin dengan CD di atas... gediks... haha... eh, bukan. Dah beli mahal-mahal, pakai la kan... buat ape simpan. lagipun senang kalo Razin pee ke poo ke time kat klinik tu. Tukar soaker je...

And waktu Mak tanggalkan cd Razin (nurse suruh) cos nak timbang berat, other mommies usya... hehehe

Razin pee je.. so Mak tukar soaker. Wajib la kalau kuar bawak cd/soaker/dd spare. :D

Berat Razin dah naik! Yeay!

Razin was 4.6kg last Thursday.

Masa kena cucuk, macam biasa la... Razin nangis.. Ayah pun nampak Razin kena cucuk. Tak tau Ayah pikir ape...

Nurse bagi ubat demam and suruh bagi Razin makan ubat sebaik balik umah.

Nurse jugak suruh Mak tanggalkan mittens Razin cos tak nak deria rasa (tangan) terganggu. Actually dulu memang ada nurse gitau suh cabut mittens bila baby dah sebulan tapi Mak buat2 lupa.. hehehe.. sebabnye Razin suke nak isap jari! And jugak mak takde masa nak potong kuku razin.. nanti calar la muka razin. huhu

So bila nurse dah suh cabut mittens, Mak pun cabut la.. Balik umah trus potong kuku Razin. huhu



Gambar Razin lena dalam kereta masa otw balik.


and oh..

Yang paling penting sekali, Razin tak demam! Good boy!

Alhamdulillah



www.tips-fb.com

Monday, May 9, 2011

Razin's routine in the morning

Let's start with morning...

Selalunya Razin akan kejut Mak dan Ayah bangun Subuh.. dalam 5.30 pagi camtu, Razin mulala merengek-rengek or nangis... Mak macam biasa, akan tukar pampers Razin dulu and then baru bagi Razin susu... sebab last time Mak pakaikan Razin pampers adalah before tido... so sian Razin tak selesa dah dekat 7 jam pakai pampers. And memang pampers Razin akan berat ngan pee... Razin poo kadang-kadang je cos Razin minum susu Mak. :)Baby Razin's blog

Lepas Subuh and Ayah siap-siap nak pergi kerja, Mak akan sambung tidur balik dengan Razin...

Matahari dah naik baru Mak nak bangun... pemalas kan? KAHKAHKAH... Takpela, bagi chance cos Mak dah nak start kerja nanti takleh bangun tido and mandi lambat-lambat lagi... :P


Razin... this morning around 8 AM.


Lepas golek-golek kejap atas katil dengan Razin, (time ni kadang-kadang Razin dah bangun dah tapi Razin diam je... dok main sorang-sorang... mentang-mentang Mak ada kat sebelah...) Mak pun dukung Razin bawah turun bawah... <--- bilikku di tingkat atas

Dok bawah, Mak akan tukar pampers Razin lagi (cos last pakaikan adalah time subuh kan...). Kalau Razin berak, Mak terus mandikan Razin...

kalau tak, just bukak laptop layan group MCDP dan KIM di Facebook sambil riba Razin menyusu... Selalunya Razin akan tertido atas riba lepas menyusu... so Mak akan angkat Razin masuk buaian... Kadang-kadang masuk baby cot je... tapi Mak dah tau dah, kalau masuk baby cot, paling lama Razin tidur dalam sejam je kot. Kalau dah buaian, lama sikit... Masuk buaian tu option kalau Mak nak online lama-lama (macam sekarang ni)/nak kemas rumah/sidai kain/lipat kain bla bla bla... Kalau Mak just nak minum pagi or buat kerja yang sekejap, Mak letak Razin dalam baby cot jer... cos Mak tak suka bagi Razin tidur dalam buaian selalu... And kalau Razin jaga nanti, leh mandikan Razin...

Untuk mandi pagi, kekadang mandi awal, kekadang lambat... hahaha... ikut suka hati aku je... tapi paling lewat Razin mandi adalah pukul 11 pagi camtu... Sebab selalunya adalah kerana Razin tidur... so Mak maleh nak kacau Razin tido... hehehe...

Lepas mandi, Mak akan pakaikan baju and cloth diaper (cd)kat Razin... especially sekarang ni since Razin dah agak besar dan leh muat dah cd-cd yang Mak beli kat Razin since Razin belum lahir lagi! (dan juga sebab disposable diapers Razin dah nak abis...hehehe...)

And macam biasa la, lepas mandi mesti Razin nak susu... Nasib baik la sekarang ni Razin dah tak nangis lagi time mandi. lega Mak... tapi Razin akan merengek n kadang-kadang nangis bila time nak pakaikan baju...

Lepas pakai baju, menyusu sampai kenyang (and Mak pun sakit pinggang cos duduk depan lappy meriba Razin menyusu lama2), Razin pun mula ngantok... Masuk buaian lagi cos Mak nak siap makan tengah hari pulak... tak pun nak lipat kain yang dah kering... :)

Razin dalam buaian.
Pakai cd Happy Flute yang Mak beli berharga RM25 sekeping sejak Razin belum lahir lagi...
Suka sangat corak cd ni! hehe


Siang-siang pakai lengan pendek je... kalau dah pakai cd, tak pakai suar dah. Depends juga pada cuaca... selalunya panas ar... kalau sejuk or hujan, baru pakai suar panjang... :)


Ok... setakat ni dulu untuk morning. nanti sambung lagi.. banyak lagi keje lain nak buat. daaaa www.tips-fb.com

Friday, May 6, 2011

Video Razin tak nak tido

Kali ni upload kat youtube...

layan... direkod pada 27 April 2011

www.tips-fb.com