Tuesday, May 17, 2011

No more runny poop?

Hari ni Selasa. Hari Wesak. Public Holiday.

Tapi Mak dah TERpergi kerja pagi-pagi tadi. wakakaka... malu nak tulis kat blog utama. since blog razin tak ramai visitor, tulis kat sini takpela. kurang malu sikit. hik hik.

Camne la leh tak tau arini cuti. Patutla bila bukak emel lotus notes and tengok sametime contacts, branch Lumut je online! bila bace tweets orang kat twitter baru tau arini cuti. muahahaha...

Eh ape da... nak update pasal poop Razin, terbabas hal cuti pulak.

Hari ni for the first time, Razin punyer najis dah tak runny lagi. Tak macam cirit dah. Sebaliknya, dah nampak pepejal...

It's a good thing, no? I told hubby and he said Razin dah nak besar la tu... takde poop newborn dah.

Well, Razin memang minum susu ibu je so boleh strike possibility yang dia sembelit ye. Cos tak mungkin la sembelit. Dia berak selang sehari setakat ni... tapi that's still ok cos he's a breastfed baby. :)

Apa-apa pun, I'll wait for his next poop. Hopefully not 'liquidy' anymore. Bukan ape, susah nak cuci cloth diaper yang soiled because of runny poop. Nak buang dalam toilet bowl camne kalau dan seluruh cd tu kena taik kan? Pastu bukan ada benda ketul-ketul sangat pun (nama lagi macam cirit) hahahah... so bila dah ada solids ni, senang la sikit keje aku nak bilas cd. :D

Seriously, having a baby telah membuatkan aku menjadi rajin. Hey, mana-mana ibu yang pakai cloth diaper adalah rajin ok (cehh takleh blah puji diri sendiri). Ingat ramai ke wanita-wanita di luar sana yang nak cuci/bilas lampin kena taik? Even surirumah sepenuh masa pun lebih rela pakai disposables je. Aku ni kerja 6 hari seminggu lak tu. Mudah-mudahan bila hantar ke nursery/babysitter nanti jangan la diorang melemahkan semangat aku nak berCD.


Lagi satu bab susu ibu. Serius memang renyah gila ar nak pam tetek, pastu simpan susu dalam botol (kena beli storage bottles la, pam la, milk booster la <---sbb susu aku sikit so aku try la mcm2 milk booster tp xde perubahan gak bla bla bla), cooler bag and ice pack kalau pam kat tempat kerja, and kalau nak guna kena panaskan la ape la... TAPI... itu yang terbaik kan? susu lembu untuk lembu, susu manusia untuk manusia. eh btw, susu kedua terbaik adalah susu kambing, bukan susu lembu tau.

Berbalik kepada 'kerajinan', hopefully aku akan rajin cuci/bilas lampin kotor Razin sampai bila-bila.

*Bilas je ngan tangan. Basuh mesin yang buat. Takkan la nak masuk mesin ngan lampin penuh air kencing dan taik. melampau le tu... lagipun tak suci la mesin basuh tu untuk cuci pakaian kita lak nanti.

Tajuk tentang poop Razin, ni ape mengarut sampai susu ibu dan cloth diaper ni...

Kthnksbai. www.tips-fb.com

4 comments:

amal said...

haha mak dia dah lama cuti. tetiba betul2 cuti rajin lak keje eh ehehe...

rajin sungguh tu nak mencuci ape sume. kalo ikut tak sabar ngn malas mmg xbuat dah kan. bagus2, ibu contoh ni :)

Ryehanna said...

mmg malas... tp sbb nk jimat duit, buat jela.. haha

asna cute said...

ada kaitan tue antara CD & susu ibu hehe =D

Ryehanna said...

ada sikit2 kan? hehehe