Monday, May 9, 2011

Razin's routine in the morning

Let's start with morning...

Selalunya Razin akan kejut Mak dan Ayah bangun Subuh.. dalam 5.30 pagi camtu, Razin mulala merengek-rengek or nangis... Mak macam biasa, akan tukar pampers Razin dulu and then baru bagi Razin susu... sebab last time Mak pakaikan Razin pampers adalah before tido... so sian Razin tak selesa dah dekat 7 jam pakai pampers. And memang pampers Razin akan berat ngan pee... Razin poo kadang-kadang je cos Razin minum susu Mak. :)Baby Razin's blog

Lepas Subuh and Ayah siap-siap nak pergi kerja, Mak akan sambung tidur balik dengan Razin...

Matahari dah naik baru Mak nak bangun... pemalas kan? KAHKAHKAH... Takpela, bagi chance cos Mak dah nak start kerja nanti takleh bangun tido and mandi lambat-lambat lagi... :P


Razin... this morning around 8 AM.


Lepas golek-golek kejap atas katil dengan Razin, (time ni kadang-kadang Razin dah bangun dah tapi Razin diam je... dok main sorang-sorang... mentang-mentang Mak ada kat sebelah...) Mak pun dukung Razin bawah turun bawah... <--- bilikku di tingkat atas

Dok bawah, Mak akan tukar pampers Razin lagi (cos last pakaikan adalah time subuh kan...). Kalau Razin berak, Mak terus mandikan Razin...

kalau tak, just bukak laptop layan group MCDP dan KIM di Facebook sambil riba Razin menyusu... Selalunya Razin akan tertido atas riba lepas menyusu... so Mak akan angkat Razin masuk buaian... Kadang-kadang masuk baby cot je... tapi Mak dah tau dah, kalau masuk baby cot, paling lama Razin tidur dalam sejam je kot. Kalau dah buaian, lama sikit... Masuk buaian tu option kalau Mak nak online lama-lama (macam sekarang ni)/nak kemas rumah/sidai kain/lipat kain bla bla bla... Kalau Mak just nak minum pagi or buat kerja yang sekejap, Mak letak Razin dalam baby cot jer... cos Mak tak suka bagi Razin tidur dalam buaian selalu... And kalau Razin jaga nanti, leh mandikan Razin...

Untuk mandi pagi, kekadang mandi awal, kekadang lambat... hahaha... ikut suka hati aku je... tapi paling lewat Razin mandi adalah pukul 11 pagi camtu... Sebab selalunya adalah kerana Razin tidur... so Mak maleh nak kacau Razin tido... hehehe...

Lepas mandi, Mak akan pakaikan baju and cloth diaper (cd)kat Razin... especially sekarang ni since Razin dah agak besar dan leh muat dah cd-cd yang Mak beli kat Razin since Razin belum lahir lagi! (dan juga sebab disposable diapers Razin dah nak abis...hehehe...)

And macam biasa la, lepas mandi mesti Razin nak susu... Nasib baik la sekarang ni Razin dah tak nangis lagi time mandi. lega Mak... tapi Razin akan merengek n kadang-kadang nangis bila time nak pakaikan baju...

Lepas pakai baju, menyusu sampai kenyang (and Mak pun sakit pinggang cos duduk depan lappy meriba Razin menyusu lama2), Razin pun mula ngantok... Masuk buaian lagi cos Mak nak siap makan tengah hari pulak... tak pun nak lipat kain yang dah kering... :)

Razin dalam buaian.
Pakai cd Happy Flute yang Mak beli berharga RM25 sekeping sejak Razin belum lahir lagi...
Suka sangat corak cd ni! hehe


Siang-siang pakai lengan pendek je... kalau dah pakai cd, tak pakai suar dah. Depends juga pada cuaca... selalunya panas ar... kalau sejuk or hujan, baru pakai suar panjang... :)


Ok... setakat ni dulu untuk morning. nanti sambung lagi.. banyak lagi keje lain nak buat. daaaa www.tips-fb.com

No comments: