Wednesday, June 29, 2011

Razinku sayang

Dear Razin,

Sori sesangat Mak sangat busy lately. Kekadang Mak balik umah untuk pam, tak sempat pun pegang Razin apetah lagi nak peluk cium. Mak balik semata-mata nak pam, solat dan makan then rush keluar balik. huhuhu

What I won't give to be with you every seconds, sayang... tapi Mak kerja... Dok pikir-pikir gak nak berenti kerja tapi sayangggg sangat. Plus, we couldn't afford it. Banyak sangat benda yang perlu duit... Well, when you get older you'll understand. :)

Love you so much sayang!

Tak sangka dah besar anak Mak. Dah 3 bulan lebih! Syukur juga cucuk 3 bulan aritu tak demam... lega Mak. Dahle lepas cucuk Razin kena ikut Mak ke KL then ke umah Opah Yang kat Bandar Seri Putra. Dah 2 minggu berturut2 waktu weekend kita jalan jauh kan sayang? Sian anak Mak. Nasib baik la anak Mak ok. :)

Pertengahan Julai ni Mak ada training kat PD... Kena tinggal Razin 3 hari 2 malam nampaknye.. Mak dah call boss mintak exception tapi bolayan. huahua.. so nak tak nak, kena pergi jugak. Mak ingat nak import Razin dan Mak Yang Nini tido sama hotel ngan Mak so that we can sleep together...tapi hotel tu mahal le... macam takde bajet je.. kalau 1 malam ok lagi... haish... tengok la camne ye Razin...

bgn tido sama2

breastfeeding

razin comey

Till next time...

Nak balik dah. Malam2 pun kat ofis lagi T___T www.tips-fb.com

Monday, June 20, 2011

Razin's stroller

Akhirnya...

Razin dah umur 3 bulan baru ada stroller. kehkehkeh...
Nak wat camne, Mak Razin ni berkenan sesangat-sangat ngan Quinny Zapp Xtra. Harganya memang takde under RM1K so kena simpan duit ler baru beli... that's why lambat baru dapat. huhuhu...

Ape-ape pun, aku sangat puas hati! Lega sangat cos item ni memenuhi spesifikasi. Memang jenuh aku meng'survey' bermacam jenis stroller, tapi yang ini jugak melekat-lekat di jantung.

Memula nak beli Maclaren jer cos murah sikit dari Quinny, tapi... rupa dia kurang memikat. Tak hot. Kurang nilai estetik. *pangggg sedas*

Nafsu nak jugak Quinny. Okla... cari Quinny yang murah-murah...

Usya punya usya, jumpa Quinny Zapp yang berharga RM888. Brand new ok! Wahhh bagus... murah je, tak sampai RM1K. Serius, memang aku dah nak angkat dah time tu... tapi setiap kali nak 'Proceed to payment', asyik la terbantut. =P

Lame jugak aku fikir-fikir, nak Quinny Zapp ke tak... Quinny Buzz memang aku tak consider langsung la cos mahal sangat. Lagipun Buzz ni bulky sikit. Besar gedabak. Kalau aku pakai kereta besar takpe gak, ni pakai Honda City je pun. Maleh nak consider...

Then aku google-google review tentang Quinny Zapp. Rata-rata banyak yang komplen.

The reasons why you should not buy a Quinny Zapp were:

1- Not reclinable.

Since the Zapp cannot recline, so when your little one fell asleep, he'll look like this:

Photo is credit to MyOrganicLife



So uncomfortable!




2- No shopping basket.

Mane best kalau takde shopping basket, kalau ada leh la letak ape-ape yang muat... tapi leh je beli kat mana2 online store yang ada jual... (additional purchase le pulak kan...)


Tu je kot 2 sebab utama yang aku tak berkenan ngan Zapp ni. Bab takleh recline tu memang tak best ar... kalau beli stroller mahal-mahal mesti la nak pakai lama kan... kalo takleh recline, mesti baby pun tak suka...



So, I decided to buy Quinny Zapp Xtra 2011. Baru kuar bulan tiga tahun ni so model Zapp yang baru ni memang improved ar... Retail price RM1699.90

Memang mahal pun (bagi aku la) cos bagi aku, stroller yang sampai ribuan ringgit tu memang mahal.

Nak cari preloved, memang TAK ADA la since ni model tahun ni. Baru sangat so takde orang let go pun. Lagipun, bila fikir-fikir balik, ala.. insya Allah leh pakai lame... so takpela kalau mahal pun...

Retail RM1699 tapi yang aku beli RM1320. Beli kat kedai kat Sitiawan ni.. aku suruh dia order. Actually, ada je yang lagi murah... paling murah aku survey was RM1199 kalo tak silap. Tapi COD di KL. Memang takkan la... bile masa lak nak ke KL nyer...

Then ada lagi satu kedai kat Ipoh. Dia jual RM1299. Tak beli jugak cos tak ke Ipoh pun. Lagipun beza dalam RM21 je. Duit minyak nak ke Ipoh lagi... lebih kurang je kan... So amik je la kat kedai dekat-dekat sini. Ape-ape hal senang, dekat je... Jadi la, beli stroller dapat free kipas bateri My Dear yang leh klip kat stroller. huhu



Seronok gile bila dapat.
Mak nye yang lebih... Razin takde ape pun...



Letak Maxi Cosi Carseat dekat Quinny...

Actually, ini la sebab utama aku gedik-gedik sangat nak Quinny jugak.
Sebab leh letak Maxi Cosi! hehehehe...




Razin cepat besar eh...
Leh tolong Ayah masak.
HAHAHA




Quinny Zapp Xtra 2011 in Rebel Red!

Smokin' hot!

(tag pun tak cabut lagi tu)




Confirm leh recline!
Yessss!


Razin rasmikan stroller ni masa kat luar time jenjalan kat Kelantan weekend baru ni... Gambo kat FB. Maleh nak tepek lagi. Sikit-sikit udah...

Mak Razin dah bengkrap... (guna duit Mak tau, not Ayah's! Ayah Razin kedekut) www.tips-fb.com

Monday, June 13, 2011

3 months old Razin

My baby is already 3 months old!






Ni sume gambar yang diambil masa weekend baru ni. On Saturday and Sunday (11-12 June)

Dah besar dah anak Mak.

Pe'el pun macam-macam.

Nape tak mau minum susu tepung sayang?

Susah hati Mak dibuatnye... Mak punya susu tak banyak lak tu... Jenuh memerah and ulang alik balik umah untuk bagi Razin minum.

tapi takpela... I'll try my best.

Tho Mak still heran gile2 nape Razin takmo FM... padahal dulu Razin minum je (walaupun sikit) susu tepung yang Mak bancuh.

Khamis ni kita pergi klinik ye sayang... Cucuk 3 bulan. Hopefully tak demam ler anak Mak.

Cayang dia. Muahhh

Lupe lak nak tempek video Razin masa nak balik dari Beruas semalam...



HEHEHEHE www.tips-fb.com

Friday, June 10, 2011

Razin's Bumbo Seat


Tak dapat menahan kehendak untuk membelikan Bumbo seat untuk Razin. Memula ingat nak beli preloved jer, tapi semua yang ku jumpa teruk beno rupanya... Beli baru jela lastnye cos harga pun ok le jugak kat kedai kat Sitiawan ni.

Tapi memang cam awal lagi je untuk Razin duduk cos tergoyang-goyang kepalanya... tunggu beso sikit baru duduk lagi... dalam video di bawah ni, Razin dok kejap je...

Sebelum ada yang nak melaser kata benda ni bahaya, membazir duit cos pakai kejap je bla bla bla... jawapan aku: ade aku kisah? Ngeeeee... Duit aku, bukan duit hubby pun...

Kalau betul benda ni bahaya, of cos kena ban kan... tapi benda ni ok selagi kita ikut arahan manufacturer. Do not let baby sit in bumbo seat on elevated places. And baby must be supervised at ALL times.

By the way, aku dah youtube dulu bumbo ni.. so dah tau la camne kes-kes kalau baby 'escape' from bumbo. :)

For now, Razin pakai kejap-kejap jer la dulu (testing mode je) cos his head still couldn't be supported well by his neck.

Aku memang terlebih excited kalau barang-barang Razin. Hepi gile masa rembat barangan buatan Afrika Selatan ni kat kedai petang tadi... :P

Tak sabar lak nak tunggu Razin 6 bulan. Time leh makan solids. Cos bumbo seat ni sangat berguna during meal times. Mintak2 le muat lagi by 6 months! ahaks....

Jom layan gambo Razin dalam Bumbo Seat







*pilih warna hijau cos jemu ngan warna biru or aqua (mentang2 anak lelaki, sikit2 biru... jemu!)

So I chose green. Lawo jugak. hehehe (warna lilac cam kurang mengancam)

Kthanksbai


p/s: Menaip time blackout. Tak dapat tengok Maharaja Lawak malam ni. T___T www.tips-fb.com

Sunday, June 5, 2011

First outings...

Razin's first outing dah lame dah...

Tapi aku tak update-update kat blog.

Ni baru nak update. hehe

Ok. Ni first time bawak Razin kuar jenjalan...

Date: 7th May 2011 (almost sebulan yang lepas)
Lokasi: Tesco Manjung


Ring sling aku jadi selimut jer...



Muka pun masa ni kurus lagi. haha...
sekarang dah tembam!



Masa mula-mula sampai, tukar pampers dulu... then nak masukkan dalam ring sling tapi Razin ngamuk-ngamuk takmo. So cari trolley yang ada baby punyer seat tu baru ok. Diam jer... so dari situ aku tau Razin jenis suka dok dalam stroller kot? So baru le decide nak beli stroller... kalau x, memang aku ingat nak babywearing je... tapi kekadang dia ok dalam sling, kekadang tak... nak selamat, beli jela stroller kan...

Masa 1st outing ni jugak aku 1st time masuk nursing room di Tesco tu. Lupe nak bawak susu dalam botol so Razin ngamuk-ngamuk cam lapar je kena la bagi susu. Lepak dalam nursing room tu dalam setengah jam. Memula hubby pun masuk sekali, then ade other mommy nak nurse baby so kena la hubby kuar. hehehe... at the same time sempat bertukar-tukar citer dengan other mommy kat bilik tu. :D

Dah abis nyusu baru cari hubby. Hubby dah siap-siap jenjalan dalam Tesco ngan trolley dah time tu...

Ni masa nak pujuk Razin yang nangis-nangis masa sampai umah lepas balik Tesco.
Love this pic. :)


2nd outing, pergi jenjalan kat Teluk Senangin seperti yang aku update di entry INI.

3rd outing, aku bawak Diyana pergi Tesco Manjung pada 1 June lepas.. Razin of cos la ikut. Lari kejap time lunch hour (hari kerja). Hubby takde. It's just me, Razin and Diyana :)

Pakai baju yang sepupuku, Eli beli di NZ untuk Razin...
Ni baju yang paling kecik... yang len-len sumer saiz besar.
Kena tunggu Razin besar sikit ar..


Takde carseat cos carseat kat keta aku.
Ni drive keta company... errr...
Nak beli barang untuk ofis k. :P


It was smooth... Razin tak nangis langsung cos aku bawak puting.
Dia dok isap sampai tertido kat atas trolley Tesco
Gambo dalam Tesco takde cos tertinggal henpon dalam keta.
:P

Setakat time takde stroller ni asyik ke Tesco jela cos trolley Tesco tu leh letak baby.... hehehe...

Takpe, pasni kita jenjalan Giant lak k. huahuahua... itu je yang ada kat Manjung ni..

Nanti 17hb June pergi Kelate, kita jenjalan lagi k Razin... Muahhhhh www.tips-fb.com

Saturday, June 4, 2011

Bawak Razin pergi kerja

Ala... bawak kejap je cos nak testing carseat sebenarnye... hehehehe...

Jom layan gambar Razin di ofis Mak pada 2 Jun yang lepas...

Patutnye takleh letak carseat kat depan kan...


Kat sofa di ofis ku yang sunyi. haha
Suara Razin je dengar... seronok lepak tempat baru...


Letak sebelah mesin faks+scan+fotokopi...



Soft toy crocodile tu dapat sekali masa carseat tiba...

Dak manja...



Ajin bulat.

Dulu Ayah panggil 'Cikini' sebab skinny...
Now Ayah panggil Ajin 'Cikebab' sebab dah debab.
hehehe...

Cayang anak Mak. Muahhh

www.tips-fb.com

Wednesday, June 1, 2011

Razin's carseat

Citer basi tapi nak update blog ni jugak.

AKHIRNYA....

Razin dah ada carseat beberapa hari lepas... :)

Love the material...
Velvet! Lembut jer... hihi



Blur...
amende yang Mak aku letak aku ni...



eh.. macam best la!



Yeay best! seronok2!
hahaha...


*tu muka Razin menjerit kegembiraan, bukan nangis yer...*


Next hunt is Razin's stroller! bengkrap dibuatnyer www.tips-fb.com