Saturday, July 30, 2011

4 months checkup



Gambar masa dah sampai umah setelah check up. Tido je kejenya kalau dok dalam carseat. :)




Lambat pergi checkup cos busy...

Patutnye pergi last week, tapi Khamis lepas (28th July) baru pergi.

Anyway...

Here's an update:

Berat: 7.1 kilo (fuiyoooo)

Panjang: 63 cm (naik 1 cm je dari last month's)

Ukurlilit kepala... errr lupe.

Pergi ngan Debab dalam kul 2 petang... Kul 3 masuk ofis semula. Gigih pergi KKIA Sitiawan. Padahal ada lagi yang lebih dekat... lantak la... dah itu yang aku biase. huhu...

Plus, nurse kat situ ok and memang galakkan penyusuan susu ibu. Diorang bagi galakan. :)

Razin sekarang dah leh ape ek...

Mmm he can laugh now. Dulu setakat menyeghongin (sengih) jer, sekarang leh gelak dah la. COmel gile rasa nak makan! hahaha... geram betul kalau dia gelak. Muka tersangat2 la mintak digomol. :P

Paling suka kalau kena angkat wat gaya superman. Biar lelama terawang-awang... mengekek-ngekek ler dia... hihihi... lama-lama naik muscle Mak sayang oi. huhu

Meniarap belum boleh lagi. Tapi suka kalau dapat meniarap.... for a while. Dah letih kalu, merengek-rengek le dia. Huhuhu... Kepala dah leh angkat dah. Tapi badan tu takleh berpusing sendiri lagi. Takpela Razin, take your time. ;)

Duduk pun belum boleh lagi. Tapi dah stabil bila letak dalam Bumbo. Takde dah le kepala tergoyang-goyang macam masa dia 3 bulan dulu. huhu

Makin banyak akal. Suke buat ala-ala menangis padahal tak nangis pun. Saje ngada. Mak cakap tu macam perangai aku. Err... no komen!

Dengan dukacitanya aku memaklumkan since aku pergi PD untuk Hertz Survivor Teambuilding tu, susu aku dah kurang meriah. Memang dah officially 'campur' le... nak wat camne. huhu... Tapi malam-malam alhamdulillah aku tak perlu le bangun bancuh susu ke ape... Razin still menetek lagi. Fuhhh lega... aku risau sangat kalau susu kering cos lately busy nak mampos sampai nak pam pun takde masa... but hopefully takde la sampai camtu. Aku nak susukan Razin jugak malam-malam. Rindu gile masa kat PD kena training... T___T

Aku dah beli Jumperoo untuk Razin secara online. Tapi secondhand sajorkkk... Koser aku nak beli baru. Mahal dowhhh... Jumperoo yang aku beli ialah Fisher Price Deluxe Jumperoo... Itu je yang ada bersesuaian ngan bajet aku. Sebenarnya nak Rainforest tapi RM400 lebih. Perghh mahal gile. So bedal FP Deluxe sudey. Yang penting, tak sampai RM300.

Yer, still mahal jugak untuk benda yang leh pakai sekejap tapi aku nak jugak jugak. huuuuu bahaya kan aku ni... sebab anak, sanggup berhabis duit gile gile punye (siyes aku dah sengkek! baru awal bulan tu! Oh em gee.)

Bukan ape, aku suke gile tengok baby gelak-gelak and terlompat-lompat... Bila usya kat youtube tengok baby-baby dalam jumperoo, perghhh memang melekat-lekat di jantungku (sama kes macam nak beli stroller, carseat and bumbo). Dok fikir berpuluh kali nak beli ke tak... dan akhirnya aku tewas. Lagipun 2nd hand je... murah le jugak dari actual brand new price. Ahhh belasah. Aku rasa takpe cos benda preloved... so murah la jugak. Macam Maxi Cosi carseat Razin gak... Preloved gak tu. Bagi aku, kalau pakai kejap, 2nd hand pun takpe. Oh, except for Bumbo seat and his Quinny Zapp Xtra. Tu brand new. (and Mak dia pun kopakkk) :P

Ahh... Dah bayo dah pun. Tunggu Jumperoo tu sampai jela. Isnin ni sampai kot?

Nanti dah dapat confirm akan upload video kat sini. hehehe....

By the way, below is the video of Razin in his Quinny Zapp Xtra 2011.

Saje gatal bawak kuar seat Zapp Xtra tu tengah hari tadi time lunch. Nak tunjuk kat Nini and Mamito (they slept over last night). Lame simpan dalam kotak and asyik pakai Maxi cosi punyer carseat je, so saje ar bawak kuar testing-testing. hehehe...








Ahad cuti.

Isnin pun aku cuti... Saje mintak annual leave cos nak berbuka kat Beruas. Plus, hubby nak ajak teman ke Ipoh untuk sign agreement loan bank. Doakan semuanya baik-baik sahaja. ;)

Salam... www.tips-fb.com

Friday, July 29, 2011

Tercicir




Gambar yang tercicir untuk previous entry.

Nini mms pada 22 July yang lepas...

Razin minum susu formula.... www.tips-fb.com

Tuesday, July 26, 2011

While I was away from you, beloved son...

Rabu (20/7/2011)

Mak hantar Razin balik Beruas lepas Maghrib. Well, mulanya memang plan nak hantar hari Khamis, tapi Khamis busy ngan kerja kat ofis... takde masa untuk curi hantar Razin balik Beruas. That's why la hantar Razin ke Beruas awal... Lepas hantar, Mak dan Ayah balik Lumut semula. Malam tu Mak nangis sebab Razin takde tido ngan Mak T___T

Razin pun takmo dengan orang lain selain Mak Teh Diyana... Sedih Mak dengar bila Opah gitau Razin susah nak tido... Kul 12 lebih tido then kul 3 pagi jaga balik... bukan nak susu, tapi nak main-main...


Khamis (21/7/2011)

Mak gerak ke KL lepas kerja... around 6.30 ptg. Lambat sangat gerak cos banyak kerja tak settle. Mak rindu gile kat Razin tapi tak tau nape takde 3G kat Beruas... tak dapat tengok Razin... :(

Rindu sangat so Mak Yang Nini mms video and gambar Razin kat Mak...

21/7/2011 at 7.28pm




"Saya budak baik, saya baca buku"



21/7/2011 at 7.57pm


Mak sampai KL pukul 10.30 malam kot. Penat walaupun just duduk je kat belakang (2 staff dari Penang dtg Lumut, sorang drive). Malam tu tak nangis rindu Razin... Maybe preoccupied dengan incident yang berlaku ngan roommate Mak iaitu Auntie Cameilia yang kehilangan adik iparnya...

Tapi Mak tetap rindu sangat kat Razin.



Jumaat 22/7/2011


Pagi-pagi lagi dah bangun cos nak gerak ke Port Dickson pukul 7 pagi. Bangun pukul 5.30 pagi, mandi, pam susu dan turun breakfast pukul 6.30...

Waktu ni dah 5 botol EBM berbuang... Sedih sangat tapi nak wat camne sayang...

Mula busy ngan aktiviti teambuilding... dalam bas lagi dah start kena buat aktiviti. Which was, buat bendera kumpulan... hmmm...

anyway, Mak Yang Nini still update cerita tentang Razin.

She told me that you didn't want to sleep. Masuk buaian pun tak nak. Kalau terbaring kat tilam kekabu lagi la... asyik nak mengamuk je... Semua orang penat take turn dukung Razin.

Nasib baik la Mak hantar stroller juga ke Beruas. Bila Razin masuk dalam stroller baru diam. Nak tido pun kena masuk dalam stroller and orang kena gerak2kan stroller tu ke depan belakang... baru la Razin tido... alahai Razin....



"Anak ko megholoh dah. Dalam rumah pun nek stroller"

Tido dalam stroller...
22/7/2011 at 2.13pm

Problem is, Razin mana leh tido lama-lama dalam stroller tu... not good for your back sayang... Then, kalau Razin tido dalam carseat tu, memang akan basah belakang dengan peluh cos umah kat Beruas panas... Sian anak mak... meragam takde Mak yer...


Sabtu 23/7/2011

Penat ngan teambuiling survivor punyer program. Takde masa sangat nak sms or call Beruas... Letih gile...



Ahad 24/7/2011


Selesai juga program kat PD. Gerak ke KL pukul 2.30 petang camtu.. Sampai KL around 4.30 (bas drop staff Sabah & Sarawak kat LCCT)... First time Mak drive sorang-sorang from KL to Beruas. Gerak dalam 4.30-4.45 petang, sampai Beruas pukul 7 lebih... dekat-dekat 7.30 petang... Memang pecut gak le cos takut sampai malam. Malam-malam mata Mak tak nampak.

First time jugak Mak drive dekat 180km/j (almost jela k) kat highway... jangan kena speedtrap udah. Bawak Ford Focus memang tak terasa laju pun... huhuhu. Btw, speeding pun kadang-kadang je (kalau bawak 160-180km/j je sentiasa confirm sekejap je sampai Beruas.. tak sampai 3 jam...) Sebabnye, tak tahan breasts dah membengkak macam ape lagi. Bayangkan la tak pam since pagi!! Sakitnye hanya Allah yang tahu.

Kalau kat traffice light asyik la urut2 untuk hilangkan sakit... but by this time memang dah keras and rasa berketul je. :'(

Sampai Beruas tak sabar nak peluk cium Razin. Tapi Razin tengah tido...

Mak pun pam dulu... dalam 2 botol penuh. Then Opah bawak Razin kat Mak... dah jaga dah anak Mak...

Razin tengok Mak then Razin nangis. Mak peluk Razin, Razin nangis jugak. Macam merajuk je...

Mak pujuk-pujuk pun tak jalan... alahai sayang... Marah kat Mak sebab tinggal Razin ke??

Well, ape lagi... bagi jela Razin menetek. Terus diam. Hisap pun bersungguh-sungguh. Rindu sangat yer... Menitik air mata Mak masa nyusukan Razin tu cos rasa bersalah tinggalkan Razin... T____T

Sedih...

Malam tu Razin asyik bergayut ngan Mak. Memang tak lepas dah la... hehe...

I love you, Razin...

You're the world to me...

Ayah pergi sailing pun Mak tak kisah dah as long as you're close to me :)

Yes, Ayah Razin sailing sejak Ahad. Mak balik, Ayah lak pergi. Mmm takpela, anak navy kena kuat tau!

Mmmmmmuahhh! www.tips-fb.com

Wednesday, July 13, 2011

4 months already!

Taken today.
(I love GroVia AIO!!
masa mula-mula tak suka cos side snapping, tapi sekarang dah jatuh cinta cos trim and very easy to clean!)



Yeay.. anak Mak dah 4 bulan!

Razin makin macam-macam perangai...

You know how scared I was bila Ajin tersedak (selalunya time tengah nyusu).

Kalau Razin tersedak or batuk-batuk je, lekas-lekas Mak amik Razin, dukung and gosok-gosok belakang... The coughing didn't happen often, tapi bab tersedak tu selalu gak le... yela, Mak tak pam susu lame then bagi Razin direct feed. Memang confirm Razin akan tersedak la cos susu laju je kuar. huhu

So Razin macam dah tau...

Kalau batuk or tersedak je, cepat-cepat Mak angkat Razin kan...

So lately Razin mengada-ngada... suka buat-buat bunyi batuk. Especially kalau takde sape melayan Razin atas tilam kekabu tu... dah tak sape layan, mulala buat batuk2... Eeeee geram betul!! Pandai ye! but so darn cute at the same time so takpe... hehehe... geram tau ngan Ajin ni...

Pastu Mak baru tau yang Razin dah leh pegang botol susu sendiri hari Isnin lepas...

Bila Mak cakap, "Ehhhh... Ajin pegang botol???" dengan nada yang sangatlah terkejut, Mak Teh baru nak gitau Mak yang Ajin dah lame leh pegang botol.

Sabo jelaaa... Mak tak tau pun!! (yela, kalau Mak ada kat umah, mane der Ajin hisap botol kan?)

Bila Mak Teh tunjuk video, alahai... sedihnye Mak kerja masa tu! (weeks ago)

Takpela sayang.. nak wat camne... Mak Ajin ni kerja...

Gambar eksyen je ni...
Razin takleh meniarap lagi cos tak larat nak angkat badan.
Takpela sayang... slow-slow...

Gambar atas ni Razin meniarap sebab Mak buat.
And you love it! cuma cam marah tak dapat nak tolak badan mengengsot ke depan.

Meniarap sendiri pun belum boleh lagi, takkan nak mengengsot dah sayang...
One at a time, k?

Muaaahhhh

Cayang Ajin.
Mak dah rindu kat Ajin dah ni.huhu
(bila nak kul 6 ni....)

www.tips-fb.com

Tuesday, July 5, 2011

At 3 months plus

Razin dah lama boleh sengih-sengih dan bagi reaksi bila diagah. Sejak nak masuk 3 bulan kot? Mak lupe nak catat.

Tapi Razin takleh gelak mengekek lagi... yang Razin suke buat ialah 'coo'. Entah ape la yang Razin cakap, tapi Mak suke sangat dengar. Macam nak bercerita je... hihi

Then Razin suke buat bunyi mengeluh. Buat bunyi ni sejak sebulan lagi kot... lame dah boleh buat cenggini. Kelakar sungguh. =)

Razin dah boleh tarik-tarik rambut Mak dan pegang/peluk Mr Worm. Ok ar tu...

Razin juga tengah asyik menghisap jari/tangan je sekarang ni. Air liur meleleh-leleh kalau biar lelama. Geram betul Mak.

Ayah tak sabar-sabar nak tunggu Razin leh merangkak. Rilek la kan... Ape-ape pun, I love how you're such a baby! Mak sangat suka mengajuk Razin nangis dan cebik. Sebijik macam =(

Hahahaha... comel gile. Opah Razin lak yang marah Mak cos ejek ajuk Razin cebik dan nangis. huhuhuhu

Your cd stash dan banyak! Mak sukeeeee... Walaupun masa Mak makin banyak terisi dengan nak uruskan cd-cd Razin (bilas, cuci dalam mesin, sidai, lipat), but I love doing it. Mudah-mudahan bila Mak dah tua dan tak sihat nanti, Razin tak geli nak cuci berak Mak pulak. =)

Susu Mak banyak tu jugak la tapi dah tak desperate macam sebelum ni. Mula-mula memang Mak ada pertimbangkan ibu susuan dan memang ada orang offer (walaupun jauh nun di Negeri Sembilan) tapi setelah difikir-fikir dan ditimbang-timbang dengan Ayah Razin, tak jadi nak terima. Sebabnye, Razin leh dah minum FM kalau dah lapar sesangat (especially kalau Mak tinggal Razin dengan orang lain). So, Mak lega sikit kat situ.

Kita hiasi entry ni dengan gambar-gambar Razin k.

Cebik.






Hotel Renaissance, Kelantan




Kat kenduri auntie Mashitah yang Razin nangis-nangis tu... ni muka nak nangis la ni


Hadiah dari auntie Chokilala.
3 busha pants and 4 rompers.





Di JJ, Ipoh.
My 1st nursing pic. =)



Budak comel.
Love you very much!


Pandai tgk camera...



Gambar petang tadi... :)
Ikut Mak kerja... hihi


www.tips-fb.com