Thursday, August 25, 2011

Razin's favorite songs #1


Hello there...

Lame dah nak tulis tentang ni tapi asyik la busy je buat benda lain.

My baby Razin sangat suka music. In fact, his musical pull toy dah rosak sebab asyik kena tarik untuk bagi dia tido. Sampai sekarang tak beli2 baru lagi... so Mak dia ni kenala nyanyi2 untuk bagi Razin tido. Dodoi time dia dalam buaian la yer... Kalau tido baring malam-malam, bagi menetek je terus tido. hehe...

Selain dari kalimah 'La ila ha illallah' yang diulang-ulang untuk bagi Razin tido, kekadang aku tukar jugak ke puji-pujian yang lain...

Aku suka nyanyi lagu nasyid lama-lama.

Pernah dengar tak lagu The Zikr? Dulu Nazrey Johani yang vocalis Raihan tu b4 ada Raihan, dia kumpulan The Zikr le.

Razin loves it when I sang 'Tak Seindah Sentuhan Mata'. Saujana ada nyanyi lagu ni semula and tukar tajuk jadi 'Suci Sekeping Hati' kalau tak silap.



Tu lagu original dia... aku search kat Youtube tadi jumpa versi baru dari Nazrey Johani tapi tak best. Suka versi lama jugak. :D

Ape-ape pun, suka sangat-sangat lagu ni. Err Razin pun suke! :P
Lagu favorite dari album Secerah Pawana from The Zikr. Lagu lain pun sume aku suka tp ni favorite le. hehe

Selain dari itu, there are others... Isteri Cerdik Yang Solehah, Perantau, Secerah Pawana... aku ni pun memang mengimbau zaman kanak-kanak la bila nyanyi2 lagu ni... Alhamdulillah, aku masih hafal lirik-lirik untuk 2,3 buah lagu yang aku memang suke gile and tempek kat entry ni.. yang lain ingat chorus je. Dah lama ok. Sejak aku sekolah rendah. Bayangkan le... huhu

This is another one of my favorite.

Mengemis Kasih - The Zikr



Lirik dia buat aku menangis, sayu dan... err camne nak cakap ek... tah, dengar la sendiri. Lagu ni aku hafal. Pernah letak liriknye kat main blog. This is another song yang aku selalu nyanyi time dodoikan Razin...

.
.
.
.
.
.
.
Last but not least, lagu Alif Ba Ta kegemaran Razin!

Razin kalau dengar lagu ni terus terhenti dari nangis or meragam. Dia akan tengok video (or muka aku kalau aku yang nyanyi) and senyum-senyum sambil keluar bahasa baby dia. Nak nyanyi sekali la tu. hehehe...



Melody lagu alif ba ta ni sangat sesuai untuk baby cos catchy. Aku suke part ' Hamzah Ya' tu. Comellll... hahahaha

Kalau nyanyi kat Razin, ngan aku-aku sekali terteleng-teleng kepala... :P

That's all for now. Salam

p/s: Nursery rhymes kalau lagu omputeh dia suka Twinkle2 little star ngan Ba ba black sheep (dah itu je yang Mak dia ingat... muahahaha. Beli cd tak tak pasang-pasang jugak cos Mak Teh Diyana asyik nak tengok Astro je :P )

www.tips-fb.com

Monday, August 22, 2011

Of Razin's 5 months checkup and first taste.

Razin kena cucuk 5 bulan pada 18 Ogos yang lepas. Pergi ngan Diyana.

Berat: 7.5 kilo
Panjang: 67 cm
Lilitan kepala: 44 cm

Hambikkk... 7.5 kilo tu! Semangat! huhuhu...

Masa baru nak pergi klinik...
Baru bangun tido ni. huhu



Kat KKIA Sitiawan menunggu giliran untuk ditimbang etc...


Aku tengok anak aku takde la besar sangat tapi sebab lelaki kot. Berat lebih sikit. hehe...

by the wayyy, cucuk kali ni Razin tak nangis!! Phewww...
Aku sangat2 terkejut.

Masa nak cucuk, nurse cakap, "dah 5 bulan kan? dah besar dah..."

Then kena jab. Razin muncung. Hukkkk... pehtu dia tengok nurse tu cakap lagi, "Dah besar takkan nak nangis lagi kena cucuk". Then dia diam. Tengok je muka aku. Aku lak yang heran. Eh? tak nangis? Good boy! hehehe


Another thing, last weekend (well, since Friday 19th Aug actually) Razin berjalan dari KL ke Pahang. Singgah KL ofis, pastu pergi JJ Maluri (mak rembat handbag raya sebijik)... singgah pasar ramadhan di Karak with you in Ayah's arms...(mak xlarat nak dukung lama2) then baru sampai kampung...

Pastu esoknye pergi pasar malam kat Mempaga beli ayam golek. Razin suke sangat tengok orang. Sekarang dah tak nangis dah. In fact, Razin suka sangat bila diagah-agah oleh orang waima strangers sekalipun. :)

Ahad pulak kita gerak balik Perak. Tapi lalu kat Cameron Highlands. Razin tido je dalam kereta tapi masa sampai Cameron, tak banyak ragam cos Razin suka tengok keliling. On the way balik Razin tido sampai la ke Beruas. Then pergi pasar ramadhan kat Beruas pulak naik keta Mak Uda Lin. Seronok yer ramai melayan.

Like father like son?


Umah Atok and Nenek di Felda Lakum, Pahang


Razin di samping sepupunya, Kushairi yang berumur 2 minggu.
Acik balik kampung sambung pantang di Pahang lak.
(Adik perempuan hubby yang kahwin serentak last year baru bersalin... c-zer)



Di Pasar Ramadhan Pekan Beruas pada Ahad lalu (semalam)
Merasmikan cap Anakku yang dah dibeli since Razin 3 bulan tapi tak pakai-pakai cos xmuat lagi... huhu


Time nak balik dah jadi baby hip hop.
:P



So arini banyak ragam. Mak tau Razin nak berjalan-jalan lagi... tapi udah-udah le ye nak... nanti tunggu raya kita jalan-jalan lagi. Too much excitement on the weekend made you restless today. Even ngan Mak Teh Diyana pun Razin bolayan daaa... Nak Mak je... Tapi Mak kerja la sayang...

So today, aku dah merasmikan Razin punyer Munchkin's Fresh Fruit Feeder sebab nak bagi Razin diam..errr... yela asyik meragam je. Susu tak nak, tetek tak nak... buaian tak nak, jumperoo pun taknak. Perut xkembung, cd baru tukar.. so bagi leka ngan isap-isap buah. Letak buah strawberi lak tu! Bertuah punyer Mak. Tapi nak wat camne.. takde buah lain dalam umah ni. Strawberi berlambak le cos baru borong dr Cameron. Plus, yang beli kat Tesco aritu pun ada lagi (tapi kecut le.. so Mak tak bagi yang Tesco's)

Makanya... Razin dah makan buah lerr... huhuhuhu...


Abis dijilat and dihisap.
Nasib baik tak sakit perut.
(cuak gak cos masam kan... huhu)



Esok aku nak cari bahan-bahan yang leh jadi makanan untuk Razin.

Nak beli ape ek?

Ikut malas aku ni, beli Heinz baby food dalam botol kecik2 tu je. :P

Tapi tengok le yer... tak tau nak bagi ape. Sebenarnya tak plan pun nak bagi awal tapi aku tengok dak Razin ni memang nak makan dah rupanya... Dah 5 bulan dah pun so boleh je bagi kan... heheh

Sekian update hari ni. Salam...

www.tips-fb.com

Thursday, August 11, 2011

Razin turns 5 months

11 August 2011...

Dah 5 bulan dah Razin.

Lagi beberapa hari birthday Mak yang ke-26. Alhamdulillah... dah ada anak semasa berumur 26 tahun. Target tercapai. :)

Razin dah makin berat. Next week checkup 5 bulan. Hopefully tak demam la macam sebelum-sebelum ni. Anak Mak ni dah la manja... kang asyik mengempeng je...

Sekarang Razin kuat sangat minum susu. Seriously my milk is not enough for you. Tambahan lagi sekarang ni bulan puasa, lagi la takde susu sangat. Mak sedih sangat-sangat sebenarnya... tapi malas nak pikir. Takpela nak, asalkan Razin tak lapar... susu tin pun susu tin la... In the meantime, I hope my milk doesn't dry up! Pas abis bulan puasa nak up kan balik production.

Time bulan puasa ni Mak pump sekali je. Selebihnya direct feed... (saiko tengok susu sikit bila pam. huhu!)

Razin belum leh niarap lagi. Susah sangat ke nak pusingkan badan tu sayang? Bontot besar ek. hehehehe... Bila orang tiarapkan dia, suka bukan main. Bila baring, nangis. Apela Razin... tu pun nak nangis. Tak macho ar. :P

Dah almost seminggu Mak full CDing Razin kat umah. Kebetulan kita takde kuar-kuar outing pun kan... and since Mak dah beli beberapa ketul Bamboolite last month, so pakai cd jela. Bamboolite Premium tu excellent for night diapering. Hehehe... Okla dah ada 3 ketul AI2 Bamboolite. 2 hari basuh... cukup gak untuk rotate.

Plus, I don't like the WeeWeeDry Drypers tu. Cam halus, nipis and tak best je. Cam nyesal lak beli...(your Dad bought it). Sebelum ni pakai PetPet, pastu beli Huggies time ada promo kat Tesco and time gaji bulan Julai lepas, Ayah Razin beli Drypers cos offer kat Tesco. I hated it. Tak best! Takpela... I hope that's going to be your last disposable diapers. Pasni Mak nak angkut wetbag bila outing. Lantak le.. huhu...

You're more cuter every day! Gerammmm sangat-sangat.
Sekarang dah pandai dah guna Jumperoo... Lompat sepuas-puas hati macam nak melambung je. Haha... Cayang Razin!

Nanti update lagi. Mak ngantok la... Bye!
www.tips-fb.com

Friday, August 5, 2011

Razin's Jumperoo

Seperti yang ku expect, Jumperoo Razin sampai last Monday, 1st August. That's the same day we took our 'new' car in Ipoh. And Cik City pun terus jual walaupun tak plan nak tolak kat kedai tu mulanya.

Eh. That's another story. Now nak story mory about Razin's Jumperoo.

Isnin tu dah dapat tapi cuci-cuci dulu then baru bagi Razin main.

Baru hari ni dapat nak update kat blog...

Oh yes... he loves it.
:)




Video gelap cos tak bukak lampu...

Ok la dok dlm Jumperoo ni. Better than a walker, I think. www.tips-fb.com