Wednesday, September 21, 2011

Razin belajar nak duduk

Sebenarnya since last week dah ajar-ajar Razin duduk... Tak berapa balance... and selalu je tumbang. Nasib baik la aku ada je menyambutnye... tapi si Razin suke lak bila dia tumbang-tumbang camtu. SENGAJA buat-buat tumbang nak orang sambut. Sabau jela... risau la kan kalo aku takde dia buat camtu then kena lantai ke ape... haish Razin...


So bagi dia duduk bila betul-betul safe je...

Like this morning, dia dok uk ek uk ek bila aku mandi... Ayah lak takde cos sailing... Mak Teh Diyana membuta lagi... so abis mandi saje dudukkan dia. Suka bukan main!

Sori gambo blur...
henpon murah so lemau la pagi2... haha



Tegakkan badan.



Oh Razin... cepatnye Razin besar...

Love u so much!

www.tips-fb.com

Tuesday, September 20, 2011

CD-craze mom



Razin in my favorite prints of cloth diapers in my collection...









Tapi feveret aku memang prints Danube tu. Cantikkkkk sgt!


so gladddd i have this print!


www.tips-fb.com

Friday, September 16, 2011

I'm so sorry, sayang...

Dear my beloved son, Razin...

Maafkan mak malam ni...

Mak tak berniat nak marah-marah Razin bila Razin nangis.

Mak tak berniat nak berkasar dengan Razin bila Razin asyik meragam 2 malam ni.

Maafkan mak, Razin...

It's just that... I'm so freaking tired.

Today was supposed to be my off day but I still went to work today. I had to.

When I'm back home, I was tired with work stuff and you kept screaming your head off. I have no idea why you're acting like that. Mak cuba sabar sejak petang tadi... tapi bila Razin takleh kena letak langsung and nak kena ada orang teman sentiasa, Mak pun naik letih la...

Sorry yer sayang...

Mak cuba lebih sabar lagi.

When I told you I'm sorry while trying to tuck you to sleep just now, you kept on cooing... purring and smiling in satisfaction when I kiss your face, head and neck. When I talked to you. telling you just how I felt (tired and sorry for being mad at you), you kept on babbling... as if you're trying to soothe me. :)

I know you just want your mommy by your side, darling... And I'm truly sorry for being such a bad mother just hours ago :(


Taken when I changed your diaper before tucking you to bed.

I love you sayang.... Mmmmmuahhh! www.tips-fb.com

Thursday, September 15, 2011

6 months checkup

A quick update cos nak kena masuk ofis balik! (cam hape jer busy nak mampos. aku ni dah overworked dah ni!! ape la nasib ada 2 staff je to man the branch x__x )

6 bulan

Berat: 8.0 KG
Panjang: 69 cm
BMI: 17 (same like last month's)
Lilitan kepala: 45 cm

Kena cucuk tapi nurse tak bagi ubat. Diorang kata cucuk 6 bulan tak demam.

Beza dari bulan lepas, cucuk kali ni Razin NANGIS. Macam biase la tu kan... bulan lepas je yang luar biasa. hahahaha...

Pergi klinik pakai baju raya t-shirt raya yang baru pakai sekali. Pakai cd Babyland (plain red) je kali ni cos maleh nak korek cd GroVia dalam laci. (Phuiii... pergi klinik pakai GroVia tu sebelum ni... HAHAHA)

On the way balik Razin tertido dalam kereta... sian dia... :)

That's all!

Oh ye, lupe nak citer... semalam dah kebah dah demam dia... around noon camtu suhu kembali normal around 36.5-37 degrees. Alhamdulillah...

I think it's because of the growth spurt. hehehe...

Gambar masa raya hari tu.
Time cucuk tadi tak sempat nak amik gambo

Salam...
www.tips-fb.com

Wednesday, September 14, 2011

Razin demam!

1st time ni...

Malam tadi badan Razin panas dari biasa... bila sukat suhu, 37.8 degree celcius!

aku bagi makan ubat klinik bagi yang untuk demam pas kena cucuk tu (nasib baik ada simpan) tapi pagi ni tak surut pun suhunya.

Pagi ni suka suhu ah 38 degree celcius!

I'm worried.

Tapi aku kena pergi kerja gak cos Shan nak datang. Dahle Ganesh kena pergi SDI Ipoh, takkan aku nak biar branch kosong takde orang lak... adehhhh... bengang pulak rase... (bengang ngan kerja bukan ngan cayangku Ajin k)

Razin... cepat2 la sembuh. He's active and ok je... cuma suhu dia tinggi. Pagi ni aku dah bagi dia ubat (punyerla seksa nak bagi) and tidokan dia semula...

Dah pesan kat Diyana arini pakai cd ngan t shirt jaring2 je.

Tengah hari kang nak tengok camne... kalau panas gak bawak pegi klinik terus www.tips-fb.com

Sunday, September 11, 2011

Happy 6 months old, dear Razin!

Today is Sept. 11!

Razin dah 6 bulan...

Ape yang dia boleh buat?

Meniarap... tapi dia jarang pusing sendiri. Selalunya baring jugak. huhu

Makan. Oh... dia suka makan buah kalau letak dalam Munchkin Fresh Fruit Feeder tu. Aku banyak bagi dia makan puree buah+sayur dan biskut Milna je... esok baru nak start bagi bubur nasi. :P

Duduk? Well... he can sit. Tapi kejap je haha.. pehtu mesti senget badan and tumbang... takpe Razin... take your time...

Razin jugak dah pandai tiru perangai Mak dia.

Aku ni ada bad habit suke gigit-gigit my inner cheeks.. kalau orang tengok, macam aku ni sakit gigi, ade makanan melekat celah gigi etc... And there was one time aku xperasan aku buat benda tu tapi perasan Razin tengok aku sambil mulut dia pun tersenget-senget! wakakaka... lame aku usya dia tgk je mulut aku and tiru... lawak gile.. aku nak tergelak besar bila ingat balik. heeee...

Dah mula babble-bable... oh so cute ok dgr bahasa baby! hehehehe

One active baby!

He loves to jump! kalau orang pegang dia dalam dia berkeadaan diri, mula la dia nak melompat2... suruh orang timang dia... ni penangan duduk dalam jumperoo la ni... hahaha...

Selain itu dia memang tido tak lama sangat... aku rasa mostly sebab pakai cd kan... kalau kencing banyak, dia rasa basah so dia jaga... which is good cos malam cepat sikit tido. haha... (malam-malam pakai cd jugak...)

Razin dah tak takut orang sangat dah... kira ok la... tapi dia memang takleh kalau ada budak kecik lain menjerit2 or menangis kuat2. Confirm dia nangis... haihhh... ni kes masa pergi makan-makan umah Danial malam semalam... bantai menangis kat sana. huhu...

Masa raya aritu Razin dah kebal dengan bunyi mercun,. Tak nangis or terkejut... or bangun tido pun masa kat Pahang... masa memula raya kat Beruas dia terkejut la... pastu dah kebal.. heh.

Ok la... till later.

Arini busy sikit menguruskan cd2 Razin... akhirnya aku jemur tengah panas cos yang jemur semalam tak kering (sini asyik mendung)

Penat tak abis lagi ngan kerja...esok dah kerja balik.. :( www.tips-fb.com

Monday, September 5, 2011

Razin's first solid food


Lebih kurang la kan...

Let's not count the strawberry yang Razin dok isap-isap tu... tu first taste. bukan first solid. hehehe

Anyway, Razin's first solid was puree buah epal merah dan broccoli.

I steamed them, then I blended them.

It was quite sweet.

Sedap! (aku yang makan banyak... haha)

Tapi Razin tak makan banyak pun cos dia baru pas nyusu time tu. Saje gedik nak bagi jugak... hehehe

Jom layan video... Video diambil masa 24 Ogos yang lepas. Lame dah... Razin just turned 5 months masa tu (he was born on March 11). Tapi dalam 5 bulan lebih memang dh leh bagi makan dah kan... so aku bagi le... hehe





Since dah start bagi makan tu, aku bagi sekali je sehari... tengok keadaan dia lapar ke x. Lagipun Diyana tak bagi Razin makan pun! Padahal baby cubes berisi puree dah bersusun dalam fride tunggu nak panaskan je. Haihhh... pasni kena ingatkan dia.

Hmmm... time malas (and time travelling masa Raya ke Beruas, Pahang, Bangi and Kepong) aku bagi biskut Milna je.

Next week Razin dah nak masuk 6 bulan. Kena start bagi bubur nasi le kot?

Till then... salam...
:pandaGeli_12: www.tips-fb.com