Thursday, December 29, 2011

Razin jalan-jalan



- Dah mula berjalan setapak dua then jatuh masa kat umah Nenek di Felda Lakum, Pahang on 24th-26th Dec 2011.

- Suka makan. Macam-macam benda dah Mak bagi Razin makan. :P

- Gigi atas dah tumbuh 2 batang. So dah ada 4 batang gigi. Gigi bawah yang 2 batang tu makin besar. Kalau Razin gigit memang sakit. Mak selalu bengang kalau Razin gigit-gigit time menetek. Grrrrrr...

- Selain itu, Razin still tak abis-abis suka gigit dagu Mak.

- Manja sesangat.

- Suka main tv. Suka tutup-tutup tv sebab nak tutup senang je cos ada touchscreen. Pastu bila tv dah tutup, pusing belakang tengok orang yang marah dia sambil gelak-gelak. Geram betullll

- Kalau berak, petandanya ialah Razin takmo duduk. :P

- Nak tido dengar lagu Maher Zain...

- Suka jalan-jalan especially bila kena 'wear' dalam carrier. Alhamdulillah Razin tak banyak perangai. Dok dalam stroller ok, dalam carrier pun ok.

- 26th-27th Dec 2011 adalah 2nd time Razin dok tido kat hotel. This time di Cameron. Razin seronok sangat. Before checkout last Tuesday, kita 3 orang anak beranak berendam dalam tab mandi hotel. Razin suke la camtu... hehehe... nanti bebila free and ada rezeki, kita jenjalan lagi ye Ajin... :)

- Rambut dah kena potong for the 2nd time since lahir. Nampak lain... muka nampak bulat. Mak yang potong kan rambut Razin untuk kedua-dua kali. Ala trim je sebab rambut dah nak masuk mata.

Lagi ape nak update...

Oh masa Mak menulis ni Razin kat Beruas lepas kena kidnap ngan Opah, Mak Uda Lin and Mak Tih Diyana masa diorang singgah petang tadi. So malam ni dapatla Mak rileks sikit. hihi... Umah dah macam kapal pecah sebab since balik tak kemas ape lagi. Susah juga bekerja dari umah ni... huhu...

Razin nakkan perhatian Mak sentiasa. Mak pun ada kerja jugak sayang (walaupun tak pergi kuar ke ofis dah pagi-pagi). Mak kena selalu online... haih... harap-harap ok la pasni... Mak kena sesuaikan diri juga...

This is random.... tapi nak tulis jugak kat blog Razin ni (sebab tak ramai orang bace)....


My wishlist in January:

1. Another baby carrier for Razin. Dah book Beco Butterfly 2... Baru bayar deposit RM100.. Balance time orang bayar duit Quinny next week.

Why I want another carrier? Sebab yang Ergo tu macam lebih sesuai for hubby... so biar la dia pakai yang tu. Takyah nak adjust2 strap dah setiap kali bertukar orang yang pakai... another reason is because aku nak try Beco lak! haha... kalau tak best, nanti aku let go and try Boba lak... hihihi... I've been bitten by a babywearing bug, remember? =P

This is the one that I want. Nama pattern ni Tyler.
Design dia neutral so sesuai for boy or girl.
*winks*


Aku lebih suka SSC dari ring sling or wrap. Mei tai tak nah try tapi macam tak minat je :P
Wrap tu best sebenarnye tapi sebab aku tak tahan panas, so takdela gile ber'wrap' sangat


2. Ikut rombongan Cik Kiah ke Langkawi during cuti Chinese New Year. Aku tak tau la laki aku leh join ke tak time tu tapi aku nak pergi jugak. Rombongan ni Mak aku yang organize so join jela. RM210/person jer untuk trip ni. RM210 tu dah meliputi hotel 2 malam bersama breakfast (Hotel Langkasuka kat Kuah), tambang bas masa nak pergi dan masa kat Langkawi dan juga tambang ferry. Ok la kan? So aku mau pergi


Insya Allah takde aral melintang kami ramai-ramai akan ke Langkawi this CNY :D



3. last but not least, aku akan pastikan aku ada 2nd stroller for Razin before ke Langkawi. I want Maclaren Triumph! :D Insya Allah aku akan beli before CNY. Senang sikit nak bawak travel. Zapp Xtra is not suitable kalau nak bawak pergi rombongan and naik bot bagai... Kalau Zapp yang biase tu ok. Actually aku terfikir gak nak beli Zapp biase tu tapi hubby bising... Lagipun takkan dua2 stroller brand Quinny kot? try Maclaren pulak la... murah pun murah dari Quinny =p

Being a purple lover, of course I want purple color.
Tapi ada orang advise kalau nak pakai Maclaren amik kaler gelap-gelap cos nanti bila dah folded, roda dia tu kena kat kanopi. abis comot kalau warna cerah...
Aku harap purple ok kot?


Tak sabar nak membeli sume ni... wahhh macam banyak duit je... tak sedar diri dah takde majikan. ;p

That's all.

Babai.

www.tips-fb.com

Thursday, December 15, 2011

9 months old Razin


Yezza.... Razin dah 9 bulan last 11th Dec.

Arini bawak ke klinik checkup 9 bulan. Baru la jejak klinik setelah 3 bulan tak jejak KKIA Sitiawan tu. ngeh ngeh

Takde kena cucuk rupanya.. aku ingatkan ade.. so just timbang berat jelah.

Aku ingatkan Razin punyer berat dah 10 kilo or 11 kilo sebabnya memang tak larat nak dukung kalau sebelah tangan. Rupanya 9.3 kilo je!

Ok, meh update details: (copy paste dari buku checkup dia)

Berat: 9.3 kg
Panjang: 74 cm
Lilitan kepala: 45 cm

Itu saje. Next checkup bulan 3 tahun depan time dia dah setahun.

Melambai tak reti lagi, tepuk tangan pun tak reti (tau tepuk paha dia je kerjanya) lagi. huahuahua... segan aku bila nurse tanya 'Tau bye2 tak?' and aku jawab, 'Tak ajar pun'.

MUAHAHAHAHAH... Hampas punyer Mak. Nak wat camne, Mak Ajin ni busy ar. Aku pun tak tau la ape yang aku busy beno.

Tapi memang belum ajar dia lambai2 (babai) lagi... tepuk amai2 aku dah ajar tapi haram dia nak ikut. Dia gelak je tengok aku tepuk2 macam hape... cehh. Same ar ngan nak suh dia 'sayang' pun. 'Sayang' tu nak suruh dia kiss la... tapi dia buat ape?? Dia gigit dagu aku. Asah gigi kat dagu aku. Huhu... hai la anak...

Takpe la Ajin. Take your time... Tunggu Mak benti keje nanti Mak buat latih tubi kat Ajin, bley??

Flashcard yang aku guna untuk ajar abis jahanam kena gigit-gigit and makan. Mak aku pun cakap, "mane reti nya lagi..."

Tapi aku dok bace ramai je orang ngajo anak guna flashcard sejak awal? ker aku nyer teknik salah? yela... ajar kejap-kejap je cos aku tengok dia tak minat tengok gambo... dia minat nak capai kad tu then masuk mulut. -___-"

Mmm rasenya biarla dia jadi baby dulu. Ajor jela ape yang dia minat.

Setakat ni dia minat lagu... Lagu Old McDonald tu kalau aku nyanyi dia pun nak nyanyi jugak. Same goes with lagu Alif Ba Ta kesukaan dia tu. huhuh...

Semalam Razin dah start makan ayam. Ok je... nasib baik. selama ni bagi ikan, tak nah bagi ayam lagi. Alhamdulillah berat dia naik cantik je...

Rambut dia dah panjang... dulu aku pernah trim dah sikit-sikit, ni nak kena gunting lagi la ni... tak tau bila... sekarang seksa betul nak bagi dia duk diam especially time lepas mandi nak pakaikan baju. Bergelut ngan dia je kejenya...

Sekarang aku nak pakaikan lampin pun susah. Nasibaik la aku pakaikan dia cd, cos ade snap button kan... kalau pampers biasa jawabnye arwah la cos dia asyik tarik2 cd velcro. Kalau pakai cd velcro kena cepat-cepat pakaikan suar. huhuh...

Tapi tu la... snap ni leceh sikit. lambat nak pakai kalau dia berdiri (hoyeahh aku dah terer pakaikan lampin sambil Razin berdiri! bangga ni... hins hins)

Gambar baru kejap ni...
Nyibuk kat 'ofis' mak.
=p


Jom close up ape yang ada kat wall meja kerja Mak tu....

Plaque of Value (POV) yang dibuat masa training di Thistle PD last July (or June?),
Gambar bersama Kak Rehan and Abg Irman di PD tu
Gambar dgn Nurul and Eja time jamuan raya last year (ada gambar En Ismail terselit gak)
Razin and hubby
Razin di Swiss Garden Damai Laut


^____^


www.tips-fb.com

Wednesday, December 7, 2011

Almost 9 months

Dear Razin,

Why did you woke up at 3 am last night?

And woke up again at 5 am???

I'm turning into a monster. I almost yelled at you for crying your eyes out. I'm so tired... Why la you acting like this when Ayah is not around? T___T

I have no mood to go to work but I still did la since kena punch card bagai... Don't know when is my last day working there... I'm still waiting for HR to call me to advise on my last day... I can't wait to be free!

I am also stressed with a couple of my suppliers... You know Razin, since I have you as a child, I am so into baby stuff. Most of my money went to you... your stroller, clothes, toys etc. So I think why not I sell baby stuff? And that is why I'm trying my luck in this business thingy. Wish me luck eh... I want to be a Work At Home Mom (WAHM)! :P

However, I do have doubts. Can I really stand it to take care of you alone?? I have a bad temper... And i'm not really a patient woman. I cannot really stand crying babies...uhuhuhu... well... I have to manage somehow!

Ayah kena dok Johor starting this 12th Jan. We still don't know yet whether you and me will follow him there. If we follow him there, Ayah has to rent another house since he's staying in a house with 7 other colleagues. Me don't know la... I hate to leave Lumut actually... I already have some plans and then this happened. Arghhh don't know la Razin!!

Maybe in the meantime we'll be apart... Ayah has to stay in Johor for a year, I think. That's not too long, is it? Unless I got pregnant.. no... I don't want to be apart from your daddy when that happens!

Oh well Razin.. so many things happening right now.

I've had dreams of you walking by your own these days... selalu gak la... I don't know what that means?

Anyway, let's end this entry with your pictures... :)




Dah mula panjat tangga!!!

Ayah, sila beli safety gate cepat2 yer...


www.tips-fb.com