Tuesday, December 25, 2012

Naik basikal dgn mak

Lokasi; beruas, perak la.. Mana lagi...

Tarikh; krismas day 2012





www.tips-fb.com

Friday, November 9, 2012

Razin ada tahi lalat

Hubby told me that a few weeks ago.

I did noticed there's a dot on Razin's face that I just couldn't wipe off. But I never thought it was a mole! I mean, eh... he did not have it before! So... mole appears in time, is it? Once your child is bigger... and when he is growing that he will be sporting a mole here and there on his body? Gitu kah?

As a first time mother, I did not know this was possible. But heck, the dot wouldn't go away! So it must've been a 'taik lalat' then.

Funny thing was, the location of the mole is similar with Razin's father a.k.a my hubby. Dekat pipi. And also the same spot like one of Razin's cousin, Mila. Anak Kak Ngah. Heeee... kelakar je...


Nampak ke? Tahi lalat kat pipi Razin... Pipi kiri dia.
Abaikan mulut yang comot itu.
Baru pas minum milo dari cawan.





Dot kecik jer...
But it's there.

Bulu mata lentik ikut bapak dia jugak...
Walaupun dah tua2 tak nampak la melentik ke ape... tapi memang ya...



Kalau nak banding ngan taik lalat Ayah dia...


Pipi kanan and lebih hitam. 
=P






Gambar hari ni (petang tadi) time melantak kepsi kat area kipmart masai...




And gambar Mak yang 'peghak' dapat Boba yang telah dijahit body panel dengan designer cotton corak Dino! I LIKE!

Razin pun suke je kena dukung walaupun dalam rumah...

Rindu kot. Padahal baru 3,4 hari tak babywearing...
Sorry la sayang... Mak busy giler. huhu

Minggu yang tension cos stok Ergo tak cukup, stroller yang dipos ke sarawak lambat sampai, orang nak sewa bilik perangai tah ape2 and macam-macam lagi lah!

That's all for now.

Adios

www.tips-fb.com

Tuesday, October 16, 2012

19 months old Razin

Razin dah 1 tahun 7 bulan.

Tahun depan bulan 3 dah masuk 2 tahun.

Dah banyak progress jugak.

He talks a lot! But baby's talk la kan... tak clear lagi ape dia cakap. Tapi sangat-sangat la rajin bercakap sekarang ni. Pot pet pot pet tak abis-abis.

I would laugh and chuckles listening to him babbling. So cute... and melted my heart too knowing that my son is growing... sniff sniff

He's quite big for his age. Many people says he looks like a 3 year olds.

He ate a lot too... and no, I don't really control his diet. If before I am very adamant on not giving him sweets or any high sugar food, now I'm very easy going... As long as not over eating or over sugar. huhu...

Let kids be kids. Aku pun dulu takde la mak control beria sangat pun. Plus, I want him to taste lots of things since I don't want a fussy child. Itu tak nak makan, ini tak nak makan. Makan jelah ape yang ada... senang in future. =P

Alhamdulillah Razin loves vege. Depends on how you cook it and how you feed him. He's not fussy so I'm very grateful.

Now he has develops his love for chicken. Pandai pulak kalau aku suap nasik campur cebisan ayam and sayur dia geleng-geleng tak nak. Suap ayam sahaja nak pulak. Cerdik!! hahaha... tapi dia memilih ni time dia dah kenyang makan nasik. Kekonon nak meratah jela... nak ayam je... haih macam-macam Razin oi

We are currently in Beruas now. Razin loves it here cos the surrounding is kampung-ish. Kawasan luas nak berlari ke ape ke... well, it's where I grew up. The same field I played 'rounders', the same corners I played 'hide n seek'. Only Razin didn't have children his age to play with jer la... And maybe because Mak dia pemalu nak bawak Razin merayap umah-umah jiran? (sedara aku jugak)

Entahla... I have this social ermmm what do you say... pemalu le jugak. Or segan? Segan nak pergi umah orang saje-saje melepak tayang muka. Sebutan manisnya 'menziarah' tapi sebab diorang pun takde datang ke rumah kami, so aku segan. Hehe....

Oklah, jom upload gambo Razin latest.

(mls nak watermark)



Razin wearing Boba Mini in Soho.
Carrying his Teddy. This was an impulse purchase but I'm glad I bought it. He can play pretend. Hehe...

And it's so cute seeing him wearing his Teddy in a doll carrier. haha...

Mak baby wearing, anak doll wearing.

This thing more suitable for girls but I don't care. Razin was macho enuff in it (with hat and all :P)



Muka bangga bila orang puji hensem. hehe...




Pakai spek mata hitam plak...
tapi susah gile nak amik gambo pakai spek cos kejap sesangat pakainye...



 

 Baru pasang Giraffe Magnetic Learning Board ni.
Abg mirul yang syok main...

K, that's all for now.

Nanti sambung lagi.

Daaaaa






www.tips-fb.com

Wednesday, October 3, 2012

Runner in making?

Razin loves to run!

1st October 2012
Location: Taman Bukit Layang-Layang

 Ada gaya runner tak?

Razin loves the open space. Kerja nak berlari jer...

We were impressed that he ran a complete cycle.

Satu tasik tu dia pusing... And mind you, the lake was quite big!


Well, of course la ade jalan jugak kan... Penat la running jer.. hehe...

But we didn't carry him at all... 

He looked happy but tired at the same time.

Mau tak nyer, berlari sampair terjelir-jelir lidah. Haha...



And today, 3rd October 2012
Location: Ntah, tak tau apa nama taman tapi tempat lain la

Main-main dulu...



Then lari!!!



Dah 2x datang sini so takde la peghak sangat...

Bila penat, jalan slow...

tu je nak citer.

Daaaa...


www.tips-fb.com

Wednesday, September 26, 2012

Blue hands!

Have I written on Razin's little mischief?

Well... Razin has this newfound obsession with my stamp pad. Tempat aku cop-cop alamat kat borang poslaju tu... huhu...

Pantang aku tak perasan and letak the stamp pad within his reach, ABIS laaaaa...

"Mak... tengok ni... BLUE....."

-_____-"





"Kenapa Ajin main ni? Kan dah biru tangan tu"

Unexplained-able mumbles followed.

"Lain kali jangan main lagi tau!"

Pastu Razin jeling je Mak. Grrr... 





Razin's favorite place to play.
Stairs.

Menyibuk dok sini time aku tengah sembang ngan supplier.

Yer, kena dok kat sini cos line dalam rumah teruk. Sini je clear sikit.

Last but not least...

Gambo aku gemok.

T___T

Nak wat camne, I ate too much lepas raya. Berat 75kg ni ok! Udah macam preggy 5 bulan.
Dulu masuk labor room 85 kg. Lagi 10kg je HAHAHA

Ape-ape pun, nak tayang Ergo and Razin.
This is Razin at 18months (12kg, 85cm) in Ergobaby Petunia Pickle Bottom.

Sape kata takleh carry toddler dalam Ergo?
Still bearable and tak sakit bahu mahupun pinggang. I like. :)
www.tips-fb.com

Friday, September 21, 2012

Chores for kids

Haaaa...

Found this on FB.

Saje download so that I can upload here.

For future reference.. (jagalah razinnnn hehehehe)

Tak nampak?
Pakai spek power2 sikit ek... mmg kena jegil mata besar2. haha...


Razin sekarang ni aku dah train jugak dia mengelap-ngelap lepas abis makan.
And new thing is to throw rubbish into the dustbin.

Baru je reti buang sampah tu... nampak aku buang sampah kat hospital petang tadi (melawat staff hubby yang operate apendiks)

Sekian update kali ni.
www.tips-fb.com

Friday, September 7, 2012

Ape-ape hal update blog Razin dulu

Sorry dear blog...

Lama terabai cos I was super busy. Man, I really need extra hands now. I wish hubby helps a lot with chores... but then he is super busy too. Anyway...

Just nak update tentang Razin.

He's a cheeky boy! Makin hari makin banyak akal! Geram sangat tengok karenah dia... tak sabar nak beranak lagi huhu...

Since duduk Beruas sejak bulan puasa dulu, baru la Razin nak ikut tadah tangan baca doa. Sebab? Time nak berbuka puasa kan ramai2 ngadap makanan tunggu waktu berbuka and bace doa? haaa dari situ dia tiru. time raya, nampak makanan dah terhidang, dia yang angkat tangan dulu. alahai sejuk hati aku....

Bukannye sebelum ni aku tak ajar. Aku ajar tapi dia tengok je aku tadah tangan. Dia nak tadah tangan usah harap.

Now dah balik Johor dia buat balik perangai tak tadah tangan baca doa walaupun aku still buat. Dia nak tengok orang ramai-ramai tadah tangan kot? Macam-macam la Razin ni....


Lagi.... Razin tak pandai cakap lagi. Yang dia pandai just 'Haiiii...' je. Orang baru jumpa ke... orang tu dah nak balik ke... "HAI" jugak. Bye takde. HAHAHA

Yang comel tu, bangun tido pagi-pagi... or celik-celik bijik mata then nampak kita pun terjaga jugak terus 'Haiii...'. Alahaiii... cair mak, Ajin... comel sangat sambil senyum, sambil greet camtu. kikiki...

Salam orang pun dah pandai selepas ditrain untuk salam raya. nak dapat duit raya kan? Wakakakaka...

My handsome boy...

Tiru perbuatan aku. Cos dulu selalu aku bagi pipi dia kena tin sejuk or botol sejuk saje tak nak bagi tido. Haha...

Now dapat bekas sejuk letak kat pipi. Very the detective conan! Haha



Like I wrote earlier, Razin belum boleh cakap. Takde butir-butir jelas langsung. Cakap 'Mak', 'Ayah' or 'nak', 'susu' ke sume takde lagi. Takde pelat2 cos memang takde sebut pun lagi. Tapi dia dah paham la kalau suruh amik botol susu, mak nak buat susu, jom mandi, jom tido, bla bla bla... 

Tapi cakap je belum.

Sebab dapat jalan awal, so cakap lambat?

Whatever it is, I hope u're growing healthy and bright, my son.

Till then.

p/s; Dah cucuk 18 bulan last week. Berat 12 kg, tinggi 85cm

Salam...
www.tips-fb.com

Thursday, August 16, 2012

Razin's passport

Semalam seharian asyik berjalan je...

Pagi2 kejut Razin mandi then gerak pergi Ipoh nak settlekan roadtax and insurance CRV tu. Ingatkan kedai tempat kitorang pergi tu siapkan, dia kata sejam je... kitorang pun pergi la Ipoh Parade to kill time (and to shop!)

Bila dah sejam kata tak sempat and akan courier roadtax. Memang ngamuk la En. Hubby cos dah balik raya dah... and last time masa diorang courier roadtax pun cam hampeh cos tak hantar betul-betul pada aku. No way la kan...

Ape lagi, hubby terus pergi bank sendiri amik geran kereta pastu pergi kedai used car yang jadi orang tengah masa beli CRV dulu untuk amik balik duit. Pastu shoot ke Manjung.. Hubby dropped me and Razin kat Pej. Imigresen and he went to JPJ.

Nasib baik la dah amik gambar passport Razin kat Ipoh Parade tu, so proceed jela. RM150 untuk 5 tahun.. ni price passport budak-budak. Bertuah ko yer Razin... kecik-kecik dah ada passport. Mak ni dah besor gajah baru buat passport... almaklum, blajo tak pandai... takde de nak study oversea ke mende...huahua

Ni buat passport ni pun cos nak pergi USS September nanti. Dah alang-alang umah kat Johor kan... bila lagi... hehehe...

Mula-mula plan nak pergi kami-kami je (aku, razin n hubby). Tapi Nan and Nini cam teringin jugak... Tak tau la camne...

Dah, jom layan pics...


Dalam kete otw balik Manjung from Ipoh.
Berperang ngan Mak dalam kete cos takmo dok dalam carseat.
Abis sume barang nak punggah.

Topi navy Ayah tu pun Razin pakai sendiri hehe...





Penat tunggu... minum dulu lah...




Dah boring... panjat sana-sini...

Ni posing baik ni... hehe




  

Siap dah passport Razin!

=)
www.tips-fb.com

Sunday, August 5, 2012

Razin's milestones

Lama nk update asyik tertangguh je. Busy mehh...

Razin sekarang dah makin banyak akal. Let me down mana yang aku ingat:

1. Dah paham cakap orang sikit-sikit. Sebut mandi, yak (poop), makan, jalan-jalan memang mendapat reaksi yang bagus. hehe...

There was once, aku suruh Amirul start enjin kereta Kancil Mak. Cos nak pergi pejabat pos. pastu aku still lepak depan lappy. Then Razin tengok Amirul start kete and engine running, dia pergi masuk bilik and came out with a tudung. Suruh orang cepat2 siap and bawak dia berjalan la tu. Suke sangat naik kete walaupun pegi pekan je


2. Dah pandai tiru orang solat. Dah lama gak ni.... tapi baru nak catat.

Suke nyebok depan sejadah time orang solat. pastu kalau sebut 'Allahu akbar' dia akan sujud (sujud cara dia la.. almost nk terbaring), bangun (qiyam) , pastu 'Amin' n sapu muka. hehehe... Razin... razin...

Comel kan sejadah Razin?

Free gift dari supplier. hehehe


3. Makin banyak cakap... entah ape2 yang dicakapnye... still belum boleh cakap actually. huhu

4. Suke sangat pukul orang lately. Sikit-sikit pap kena pukul. Kalau kena tegur, nangis and pukul orang yang terdekat. Sabar jela... yang aku ralat tu, bapak dia la ngajar babap2 ni. Geram tol. Ajar yang bukan-bukan... kan dah ngikut. nak berseloroh pun tak yah libatkan pukul2 orang. Ni ngan Onyang dia pun kena lepuk jugak. Haihhhhh...


5. Love to explore new things. Semua budak baya razin camni la kot... Razin tak banyak toys. Aku memang kedekut sikit nk beli barang mainan. Recently Ayah bought Razin a remote controlled car big enough for Razin to sit in it. hehehe...




Suke gile duduk dalam ni...

Thanks, Ayah and Uncle Roi cos dapatkan kereta ni dengan harga murah :D


6. Razin can jump! Yes, sebelum ni dia tak reti nak melompat. Mengamuk cos takleh lompat macam Abg Amirul. Now he can! hehehe... kitorang gelak macam hape je tengok dia lompat cos dia sendiri macam gayat2 n lepas dua-dua belah kaki ke udara. Pastu gaya macam badan tu berat benor je. wakakaka... teringinnya nak ade trampoline. :p


7. Habit suke punggah beg duit, handbag and main dengan kad-kad keras masih ON. Takde tanda2 nak stop. Ntah bila nk beli set2 kad untuk razin. kena beli yang keras macam atm kad tu kalau xmo kena koyak. hehe...

8. Susah tido... tido lewat sekarang ni. 

Cukupla 8. Kalau ade nanti tambah lagi.

Adiossss

www.tips-fb.com

Tuesday, July 3, 2012

Suka main tangga...

15 Jun 2012

Tarikh keramat Razin panjat tangga sampai atas.

Ayah mandi and dia bagi Razin minum susu kat depan tv, tak sedar Razin panjat tangga.
Mak yang ade kat atas terkejut beruk bila Razin masuk bilik.

The stairs was high and very steep!
Siap bucu tajam lagi cos kat anak tangga tu memang takde curvy end... square tajam je.

Giler... risau sesangat takut Razin jatuh tergolek ke bawah!

Curam kan??



 Tak abis-abis panjat tangga...



 Atau duduk di tangga...



Main-main kat tangga...


Ni video ulang tayang razin panjat tangga. huhu...


www.tips-fb.com

Monday, June 25, 2012

Razin at Aquaria

Pergi bawak Razin ke Aquaria last week. Bosan dok hotel. Since it's just a walking distance, kitorang jalan kaki je dari Corus Hotel ke KLCC. Lalu kot subway... Razin was sleeping the whole time dari kuar hotel sampai KLCC.

Masa masuk Aquaria aku kejut dia baru la dia jaga and tertengok-tengok benda alah dalam tu.

Actually, Mak Razin pun taknah masuk Aquaria. Haha... Cam mahal dari Petrosains je... Tapi last week Ayah macam kesian kat kita dok merap dalam hotel je, so Ayah treat us there lepas lunch kat Secret Recipe.

 
Razin suke giler tengok ikan-ikan dalam bekas silinder tu...


Eh... baru perasan aku tak sempat edit gambar dalam 'tunnel' underwater tu..

Takpelah... layan pic bawah ni...

 Ehem.. sebelah tu ade tourist pakai Ergo Sport warna biru.
Tapi dia front facing kan anak dia supaya dapat tengok ikan.
Aku asyik usya jer hehe...
Tapi dia memang support ngan tangan gak la walaupun anak dia foward facing (facing out).


 
See?
That's Ergo Sport.
Aku terkembang sikit cos pakai Ergo PPB. HAHA

*yer, aku bukan tengok ikan sangat... tengok orang babywearing je hihi*

 

 Nak usya shark dekat-dekat tapi takut.



 Happy father's day, hubby! *tetiba*


Bawah ni video Razin dalam Aquaria yang sempat dirakam:

 


Kuar time dah Maghrib. Terus blah balik hotel...
www.tips-fb.com

Tuesday, June 19, 2012

Pergi zoo!

Taken on Saturday lepas Pak Uda accident. So, Pak Uda pun ikut la pergi Zoo jugak.

3 kereta semuanya... Kereta Ayah, kereta Opah and kereta kawan Opah.








Masuk zoo patutnya rm12 kot. tapi dapat less, bayar RM9 je untuk adults.
Sebab Mak Yang prints kupon ke voucher tah secara online. Ok la...
Tiket masuk zoo sumer Ayah belanja.

Lepas abis lepak zoo, pergi makan yong tau fu kat Bomba taiping.

Best!! Yang ni Pak Uda plak belanja. Ala murah jer... makan ramai-ramai tu RM65 je.

Pakcik Junaidi and Makcik Pah la yang bawak makan situ..

Nak tibai kuetiau Doli lak pastu tapi tutup. so tak merasa...

Balik singgah Cangkat Jering, beli makanan untuk Onyang yang tinggal sorang kat umah huhu..

kita pergi kejap je ke tepen cos tak nak tinggal Onyang lama-lama kat rumah.

Till then.


www.tips-fb.com