Monday, January 16, 2012

10 months old


Yeah... ni entry tertunda... I should've written this entry last week! Razin turned 10 months last 11th Jan. Wow... just another 2 more months to be a 1 year old child!

Ape yang dia dah boleh buat?

The most obvious thing is... HE CAN WALK!

He started walking even before he turned 10 months. And now at 10 months old, he can walk in longer distance (4,5 metres) before falling =P

Here's his latest videos (ade 2 lagi video masa dia belajar berjalan dalam FB, aku tak upload kat Youtube rupanya... malas lak... :P)



Video recorded on 11th Jan 2012.



So Razin is now a toddler! eh... since dia nak masuk 10 months dia dah jadi toddler dah... and I already put 'tags' on 'Toddlerhood' kat blog ni... hehehe...

Toddler means a child who is learning to walk. Since Razin is in that stage now, he's a toddler. Doesn't need to wait until he's 1 year old la kan... ;)

Mamito said 'Razin cepat berjalan'. Aku dulu dah dapat adik baru berjalan (eleh dapat adik time aku setahun 2 bulan... Mak beranak cepat sangat! sebab tu aku kurang kasih sayang :P)

Kebanyakan anak Mak semua start jalan time umur dah setahun or setahun lebih... Ni Razin kira cepat la kan... 9 bulan lebih dah belaja-belaja jalan and now baru le stabil sikit dia jalan eventho lastnye dia akan jatuh gak nanti. hehe...

Selain berjalan, ape lagi update?

Hmmm... he's learning to talk also, I think. Walaupun he's blabbering entah ape-ape aku tak tau, tapi nampaknya macam dia baru perasan dia ada suara dan nak try cakap.

Dia juga suka tegur orang. Tapi tegur cara dia la... nak tergelak pun ada. Dia tegur cara mendengus (lebih kurang). Tak bukak mulut pun tapi kuar bunyi menegur... ala macam kita berdehem tu kan... tapi cara Razin la... :P

Razin sangat-sangat manja dengan aku. Kalau aku ada, makin mengada-ngada. Time aku takde, elok je dia dok ngan Mamito and his aunts. Huh...

Sleeping patterns masih tak molek. Dia takde jadual tidur yang betul. Dia susah sangat nak tido malam. Aku cuba nak 'jadualkan' tidur dia dengan try tidokan dia every 10 pm tapi setakat ni memang tak jalan... Dia tak nak tidur. He'll be crying his heart out until aku kuarkan dia dari buaian (letak dalam buaian nak bagi cepat tido). Then kalaulah dia tido dalam buaian pun, time aku nak transfer dia naik atas untuk tidur atas katil dia MESTI terjaga and takkan tido balik. Sampai beberapa jam baru dia tido. Haihhhh

Bab makan okey je... he eats everything. :P

And he pooped everyday. Kalau tak berak hari-hari pun, esoknya dia akan membuang la... Alhamdulillah dia nak makan... aku harap sampai dia besar dia takde masalah nak makan... Jangan jadi macam aku udah la... kecik-kecik dulu Mak bagi aku Appeton cos susah nak makan... That's why masa kecik aku kurus kering je. Dah besor je baru gemok. ekekeke...


Out of topic sekejap:
Hubby's been in Johor for almost a week now. Don't know when he'll be back. I told him to find a house. Aku tak rasa aku leh dok sini tanpa dia lama-lama... tapi dia macam berat hati nak cari umah sewa cos katanya "Macam mana kalau lagi 2 bulan abang ke draft mana-mana?"

Well, betul jugak. Laki aku dah dok kapal tu lame gile kot. Dah lebih setahun dah... Orang lain semua dah kena draft tempat lain tapi dia je belum... adakah saje2 taknak draft dia cos xcukup marine engineer officer? Mmmm tak paham aku. Susah kalau asyik kena ikut kapal ni... dok ofis je kan senang... =P

That's all for now.

Salam... www.tips-fb.com

1 comment:

amal said...

wahhh cepat tu razin dapat jalan. mak nye kena jaga2 dahla ehehe.. bila dah dapat jalan sure lagi ligat dia.

eh sama la kita, kecik2 dulu makan appeton sebab tak suka makan plus kurus sgt. hasilnye, tgkla badanku skrg hahaha..

p/s hubby amal 10 thn kat lumut baruleee kena draft kat sabah ni ehe..