Tuesday, January 10, 2012

Safety 1st: Baby Gold SX carseat

It's been a while since the last time I updated this blog with Razin's stuff.

Well, today I would like to write about his new carseat. I bought it last December in a brand new condition (his Maxi Cosi Cabriofix was a preloved) using my LAST SALARY from SDRAC. So it definitely has sentimental value... huhu

Jenuh jugak la survey what's a good carseat for him... I got my eyes on the Maxi Cosi Opal tapi harganya aduhai... tak mampu... walaupun mahal beberapa ratus je.. tapi ahhh try la brand Safety 1st lak kali ni... hehehe...

Mula-mula aku consider jugak nak beli Maxi Cosi Priori, tapi nampak macam tinggi sangat dan macam tak empuk... tak macam carseat yang leh pakai from newborn until toddlerhood. Antara sebab aku nak Opal adalah ianya leh pakai from newborn... kekonon la untuk next baby ke kan... Plus, carseat yang leh pakai from newborn ni nampak comfortable sesangat. Sebab ada extra cushion etc... sebab tak jadi nak angkat Opal, aku angkat la Baby Gold SX.

And it's a good carseat so far...

Yang penting bagi aku, carseat kena comfortable...

Sebelum ni ade gak try bagi Razin duduk dalam carseat brand Otomo yang dibeli di Tesco... carseat ni kompeni punyer hehehe... so aku pinjam jap nak test bagi Razin duduk cos aku dah notice dia nak tengok depan and boring bila dok dalam Maxi Cosi Cabriofix dia...


Carseat ni pun ok gak sebenarnye...
Cuma yang aku tak kenan adelah bahagian tempat letak kepala tu berbonjol...
Ade macam skru untuk place head support tu kat belakang kepala kan... dia punye bolt tu kena kepala baby. Memang tak nampak cos ade sarung, but it's there... bonjol tu ade...
And kalau tengok padding pun sendiri pun tau la kan... takde la seselesa carseat yang pricey since span dia tak tebal sangat...

Toddler carseat ni aku yang beli kat Tesco time ade customer kompeni buat reservation request carseat padahal kat Lumut's branch memang takde child carseat.
RM189.90 harganya...



However, aku dah dapat confirmation yang Razin memang nak tengok depan dah... takmo lagi rearward facing. So I have to hunt down a forward facing toddler seat for him.

That's when I browsed thru my catalogues (nama lagi penjual carseat and strollers kan...) tetiba aku cam jatuh cinta lak ngan Safety 1st Baby Gold SX tu... it's cheaper than Maxi Cosi Opal by a few hundreds ringgit (Retail: RM999.90) and it can also be used from birth!

So aku called supplier untuk tanya warna ape yang ada (ade 3 pilihan warna; red, black and brown) sebab diorang ni semedang je kaler yang aku nak takde stok. huhu...

Then they informed ade 1 unit je tinggal and the color is Moka.

Great! That's what I want. hehe... Aku tak nak hitam cos common sangat... merah memang cantik tapi terlampau striking kang Razin takmo tido lak dalam carseat dia (hehehe) so I chose Moka. Cun gak bagi aku warna brown... :)


This is it.
Safety 1st: Baby Gold SX in Moka

Description:
- 3 position tilt
- Integrated Gear Sweatshirt
- Hang harness
- Bottle Holder
  • Shim-adjustable head height
  • Quick installation thanks to the opening of the cover
  • 5-point harness with quick release
  • Universal installation with 3-point belt
  • Protection harnesses and loop
  • Fleece clothing, removable and washable

Jadi la...

It's not too big. Tak amik banyak space sangat pun... Kalau letak kat backseat, 2 orang lagi boleh duduk belakang so memang elok2 jela dia amik satu seat... kalau kereta lain ku tak tau la... but for SUV memang ok je...

See the 2nd pic?
Elok-elok je amik satu seat...


Lega jugak la beli toddler seat ni cos I don't have to sit at the back anymore... kalau masa dia dok dalam Maxi Cosi Cabriofix dia dulu, tak sampai hati nak biar dia kat belakang sesorang... yela, bukan dia ngadap depan pun kan... so aku memang akan teman dia kat belakang... tapi now dah pakai forward facing carseat, memang bagus sangat la... Kalau aku yang drive sesorang pun no need to bring him in the front seat. As long as he sees me, he's okay =)

Satu je cons tentang carseat ni...

Dia punye buckle tu agak tricky nak guna masa mula-mula... tapi now aku dah biase dahla...

Tu je citer carseat Razin...

Adios


www.tips-fb.com

1 comment:

Leeda said...

thanx for good review..hehe..sdg berkira kira n plh the most suitable n practical carseat..