Tuesday, May 15, 2012

Lama tak update blog Razin...

Memang macam dah lama terabai je blog ni... bukan ape Razin, Mak busy la sekarang. Alhamdulillah la your mother's business is picking up pace...(may it continues without affecting my attention for you insya Allah)


My hansome hero is growing more active each day. Makin banyak yang Razin belajar. Dah pandai jugak la bila disuruh-suruh... ambik itu, bagi ini... ok la...

Tapi satu perangai yang buat orang geram ngan Razin ni ialah; melawan! You will growl when you're dissatisfied. Kalau over lagi, siap keras-keras badan to show your point. Geram betul! Rasa nak gigit-gigit je.

Other than that, you are very the manja one! Manja dengan Mak jela.. ngan Ayah tak tau la ingat lagi ke tak. Dah sebulan tak jumpa Ayah ni. Bila webcam tengok Ayah macam pelik je. Sabor jela anakku..

 Physically, makin berat! Tapi berat maintain je 11 kilo. Berat taik je la kot? huhu...

At 14 months, Razin still isap puting @ pacifier. What happens to 'nak buang bila Razin setahun'?? Ntah. Hahaha... sebabnye nak bagi dia diam senang sikit. Yer, aku mak pemalas. Tapi Razin isap puting time dia dah nak tido camtu la... or time dia cranky (selalunye sebab ngantok).

Setakat ni kalau jalan-jalan jarang la nak kena sumbat puting cos Razin sangat behave bila berjalan. Dia tak banyak ragam. And he'd NEVER pooped while traveling. Dah 14 bulan ni kan, sekali pun dia tak pernah berak time travel. Dalam kereta ke, kat shopping kompleks ke... memang tak pernah langsung. Even kalau travel jauh-jauh from Perak-Pahang, Pahang-Johor or Johor-Perak pun dia tak penah yak yak time travel. Bontot beradab betul. Thanks sayang cos tak susahkan Mak & Ayah. Hehe...

At 14 months, Razin still breastfed. Breasfed tak breastfed gak la cos aku tau susu aku tak banyak mana dah... Tapi Razin still seeks comfort from bf. Ade lagi susu kuar... tapi tak banyak. Entah la.. lama tak pam. So, ok la... memalam kalau aku malas nak bangun bancuh susu, still boleh selak and sumbat je mulut dia. Tapi SELALUnya kena bangun bancuh gak cos dia mengamuk susu takde/sikit kot? :p



  
 Gigi Razin dah banyak.
Gigi geraham pun dah tumbuh atas bawah.
And dia memang dah lama makan makanan orang dewasa. Tak suka makan benda-benda lembik dah.

So Mak kena la gigih memasak macam-macam menu sekarang ni.
Nasib baik la Razin ni tak cerewet bab makan.
Ape aje Mak bagi Razin bedal. hehehe...


Since Razin dah berat giler (11 kilo), memang Mak tak larat la nak dukung...
Thanks to the invention of baby carrier yang mesra bayi/ergonomic, I can still carry you close to my body. Hold you close... close enough to kiss your cute little face.

Oh how I love babywearing!

Jangan la cepat sangat besar Razin.. Mak tak puas lagi nak carry Razin. huhu...

Kalau Razin dah takmo kena dukung pun, doa cepat-cepat dapat adik k! hehehe

I mean like seriously, baby carrier ni sangat-sangat berguna.

Best for bonding with your child, and great because you can multitask too!

Ok... aku memang dah gile baby carriers. hehe...

I just hope banyak orang dapat pendedahan about correct babywearing...

Janganla bagi budak dah besar pakai crotch carrier macam Baby Bjorn tu.

Aku sangat-sangat rasa tak sesuai cos sakit celah kangkang baby. Tergantung... kesian... baby tak tau nak cakap dia tak selesa... hmmm... Untuk budak kecik still ok, tapi kalau dah nak mencecah setahun memang JANGAN la...

Aku dulu2 pun nak beli baby bjorn cos nama macam gah and branded kan. Harga pun boleh tahan... point di sini; well known gile-gile... tengok ade blogger femes pakaikan kat anak dia, so aku pun macam tergedik-gedik nak jugak la...
Tapi nasib baik join babywearing community since preggy lagi so aku dah didedahkan la which one is more suitable...

Ergo lagi mahal dari Bjorn. And lagi ergonomics. Percayalah.

Cuma satu jela.. susah nak tukarkan mindset Malaysian parents that forward facing (muka baby ke depan) adalah tak sesuai. Ramai orang suke FF kan anak... aku lak tak pernah terfikir nak buat camtu. Prefer anak aku mengadap muka aku or dok belakang aku (which is the correct babywearing position)

Ermm... menceceh kat blog Razin lak. Nasibaik tak ramai bace blog ni. *peace. jgn marah..*



 My lovely son yang dah besar...
Nampak tinggi pulak dalam gambar ni. 

Hmmm... manja ya amat.

Love you so much, Razin!

www.tips-fb.com

No comments: