Wednesday, December 11, 2013

Ape tu?

Razin mcm takut... Mcm curious juga dgn satu benda dalam almari display mak...


"Mak... ape tu??"

Ape dia ajin?

"Tuuuu"


Mana dia?

"Itu la mak" guna tgn kiri pulak tunjuk.

Xnampak pun Ajin.

"Buka lampu"

Ok.

Mak aku pun bgn dan buka lampu... 

Laju je Razin terus pg kt kabinet.


"Ni dia makk"

Oooo....


"Nak main"

Akhirnya aku bg razin dukung tapi dia xlarat.

Tu doll utk demo babywearing consultation hehehe.. Berat tu! Mcm berat bayi manusia real life ;)








www.tips-fb.com

Friday, September 13, 2013

Razin ke taska

Yezza... Razin dah pergi taska starting this week.

Pergi Isnin lepas, Selasa tak pegi... Rabu and Khamis pegi. Yang hari Selasa tak pegi tu cos hujan lebat sangat. So mak malas nak bawak kereta tengah2 hujan.

Tapi elokla... I found out later that area traffic lite dkt umah ni banjir because of the non-stop rain.

1st day tu Razin tak nangis. Maybe sebab Mak Teh ada (Diyana br keje situ), so Razin anggap macam kena tinggal kejap je kot? Ntah le...

Tapi 2nd day tu Razin nangis-nangis dan merajuk... merap je ngan Mak Teh. Sampai Mak Teh mesej mak gitau Ajin nangis2 je nak balik.

Sorry la sayang... time tu mak dah sampai umah. Taska tu bukan dekat. Lagipun sampai bila razin nak berdikari kan... ala, tinggal kejap je pun. For your own good too. You'll meet new friends... learn new things... takdela sikit2 main 'apad' (iPad) and tgk ultraman je!

Alhamdulillah arini razin ok je. Masa mak tinggal, ajin tak nangis pun. Tho Mak Teh still cakap ajin tak nak makan and merap dengan Ateh je...

Takpela sayang... i hope in time, you'll get used to it.

Mak baru je gitau Ayah malam ni tentang plan taska Razin tu... Mak ingat nak hantar Razin sampai bulan 10 nnt je. I miss you! Sunyi je rumah Razin takde... plus, taska tu jauh... 10-13 minit nak sampai. (kat dalam unikl mimet). But I chose that place because your Ateh is there. So tak risau la kena abuse ke ape... yup, fobia sikit huhu....

But Ayah cakap, tunggu la sampai abis tahun ni... means sampai December lah! Well, we'll see...

Mak memang rasa agak lega jugak cos kurang stress di rumah... I mean, I dont have to clean up the mess you did or feel so irritated that you interrupt my work. That's the bright side... and one of the main reason I sent you to a daycare.

Sekarang ni mak akan hantar Razin pukul 8 ke taska. Kadang-kadang 8.30... paling lewat memang 8.30 jela. hehe... and baru sekali je hantar razin belum mandi. Oh well, most of other parents hantar anak diorg sume tak mandi ke taska. kakakaka... so? lagipun yang tak mandi tu sebab razin takmo bangun. kesian pulak nak kejut. waktu yang dah mandi and wangi tu sebab razin jaga time mak bangun... around 6.30 camtu....

Anywayyy... ade jugak orang kata mak ni 'MEMBAZIR' je hantar razin pegi taska... yela, it's not as if i have to go  to office ke... tapi lantak la.. i need my own space too. Lagipun 'kerja' mak sekarang dah tak menang tangan. Mak mengadap laptop dari pagi sampai petang. Dalam waktu tu la nak masak, sidai kain, bungkus barang, pos barang and kemas rumah. And if u're home with me, you also need my attention. I feel like I dont focus the way I should on my work. Padahal my work pays the bills, put the food in our mouth etc. Just because I work from home, people judge me that I dont earn much. That I shouldnt send you to a daycare.

Lantakla orang nak fikir ape kan... Mak fikir, Razin dah 2 tahun lebih. Tak penah kena hantar nursery. Hantar ke Beruas je. tapi bukan hari2... Mak fikir, mak nak bagi Razin bersosial. Jangan jadi kera sumbang dan tak reti berkawan. And gives you exposure too. Sebab Mak memang dah lama nak join playgroups ke ape... tapi kat Manjung ni takde. Plus, I dont have much friends myself. T_T

Mak jugak fikir, some time apart would reward in good quality time together. I realized how much I miss you! I really miss having you around... then I would begin folding clothes that has been piling up for weeks, cleaning and cooking... to kill the time (when I'm not busy online).

Mak selalu busy minggu gaji je... time tu memang macam orang gila buat keje huhu... and that's when a daycare would really be a good help.

Alhamdulillah. dah beberapa hari Ajin pegi taska, dan di saat entry ni ditulis, tiada longgokan baju kotor dalam bakul, tiada longgokan baju bersih tak berlipat serta tiada pinggan mangkuk kotor dalam sinki.

Baju2 yang dah mesin pun semua di ampaian. Baru je sidai tadi. Baru la mak bole jadi housewife yang baik! hahahah... kalau x, malu nak ajak orang masuk rumah :P

Another good thing about sending you to a daycare is.... you no longer sleep late! Kalau sebelum ni Razin tido pukul 2,3 pagi  tu perkara biase... but now not anymore! Maybe sebab dah penat kat taska? And setiap kali balik taska kita akan singgah mana2 utk jalan... so of cos razin tak tido...hehehe


Okla... that's all for now.

Nanti sambung lagi.. gambar akan upload kemudian.

www.tips-fb.com

Tuesday, April 16, 2013

Razin's first hair cut at barber shop

Mannnn...

Dah 2 bulan blog ni terabai.

I was so freaking busy. It's hard to maintain 4 blogs (open for public), a website, an FB page and FB group at the same time.

Anyway, Razin had his first hair cut at barber shop last Sunday.

Here's the video:


:

He cried! hahaha... lawak betui. Tu pun kena umpan ngan Upin Ipin kat Ipad. Kejap2 senyap... pastu meraung balik.

Tapi takpe... hensem dah anak aku!

=) www.tips-fb.com

Thursday, February 14, 2013

TO Razin


www.tips-fb.com

Sunday, February 3, 2013

Terima kasih

bismIllahirrahmanirrahim...


Alhamdulillah... my baby is learning to talk.. and his vocab is growing each day. It really melted my heart when I heard he mumbled 'Acehhh' when I gave him his bottle of formula milk.

Oh... my son said THANKS! =')

Tak tau nak gambar camne rasa hepi tu... I noticed it last Friday. Masa tu aku sampai Beruas dah petang.. buat susu kat Razin and bila bagi susu dia cakap 'Acehh' ke 'Kasehh'... i forgot. Tapi singkatan dari 'terima kasih' la kan... ni mesti mak2 sedara or opah dia ajar la kot. Cos I never taught him to say that... I taught him to say 'Thank You' which he still fails to pronounce or came very close to saying... anyway... doesn't matter. He knows when to say 'terima kasih'! hehe

Selain tu, dia dah boleh dah nak tiru cakap orang...

'Tom tom bak'

'Cat!!' 'Iyauuuu' (bukan meow, tapi eeyoww)

and macam-macam lagi...

He drives me crazy sometimes. Especially when there's just the two of us in the car... he'll scream his head off not wanting to stay in his carseat. I'll turn into a monster everytime he does that... how la to stand hearing all his high pitch cries? T___T

 Miss my hubby when that happened.

Oh well... kena independent. What to do...


Picture taken from my instagram.

That's him this morning lepas mandi.. tapi rambut tak sempat nak sikat cos dah lari...

Caught playing with one of my perfume. Tu perfume Anna Sui yang dah bertahun2 tapi aku masih simpan ex-bf bagi. Wakaka.. ntah kenapa simpan pun tak tau padahal abis dah perfume nyer...

Tu je update kali ni.

Bye.

www.tips-fb.com

Sunday, January 13, 2013

You'll be 2 in 2 months

Lama Mak tak update blog Razin ni.

Ni  tengah update pun cos razin tido. hehe... Semalam berperang nak bagi razin tido. Dah kul 1 pagi pun takmo tido lagi. Sabar jelah...


Gambar malam tadi time Hanis (Pak Ucu) datang melepak.
Kul 1 lebih tapi razin tak tido lagi... -__-"


Yer, seperti tajuk di atas, Razin will be 2 years old in 2 months time. Wah... no wonder banyak pe'el sekarang. Penat nak melayan. Apa-ape pun, it's good la cos u're progressing like a normal kid. Mak jela kena sabar melayan...

Despite being almost 2, Razin still has limited vocab. Tak tau la kenapa yer lambat beno nak bercakap nyer. Mak rajin je melayan and cakap-cakap ngan Razin (dah nama pun Mak tak keje, dok umah je kannnn). Tapi Razin belum boleh cakap banyak-banyak. Cth, you couldn't say 'Mak, nak susu' or anything as simple as those lines. No.

Tapi good thing is, Razin macam tak pelat je sebut nama-nama barang. Or sebut 'Ayah'. You said 'AYAH' instead of 'yah', 'eyah' or etc. That's good, no? Well, berguna jugak la cakap dengan Razin like talking to adults?

Tapi tak tau la... banyak lagi dia belum boleh sebut.

Hari tu aku terkejut sekejap cos he called me 'ANA' instead of 'Mak'. This happened in Beruas by the way. Razin... razin... semua orang cakap nak tiru.

Sekarang tangan tengah gatal nak menconteng. Dinding umah dah jadi mangsa (and so was the door!) penyontengan dari Razin.




Other than that, Razin loves cats! But Mak is not going to have any pet soon. No way, Razin. Cos Mak malas nak cuci taik kucing ok. EXCEPT kalau kita jumpa kucing gebu muka penyek yang Mak suka sangat, Hehehe... I might overlooked those stinky routine... But will I stand having cat's fur everywhere??? Ok. Maybe not. Tunggu Razin besar and boleh buang taik kucing and tolong mak kemas rumah ok. HEHEHEHE...




Gambar-gambar diambil dari album Mobile Uploads kt fb mak je cos hilang la kabel blackberry untuk transfer gambo dr BB ke lappy. Sabo jela.

Esok-esok mak update blog lagi k. Daaaa

www.tips-fb.com