Friday, September 13, 2013

Razin ke taska

Yezza... Razin dah pergi taska starting this week.

Pergi Isnin lepas, Selasa tak pegi... Rabu and Khamis pegi. Yang hari Selasa tak pegi tu cos hujan lebat sangat. So mak malas nak bawak kereta tengah2 hujan.

Tapi elokla... I found out later that area traffic lite dkt umah ni banjir because of the non-stop rain.

1st day tu Razin tak nangis. Maybe sebab Mak Teh ada (Diyana br keje situ), so Razin anggap macam kena tinggal kejap je kot? Ntah le...

Tapi 2nd day tu Razin nangis-nangis dan merajuk... merap je ngan Mak Teh. Sampai Mak Teh mesej mak gitau Ajin nangis2 je nak balik.

Sorry la sayang... time tu mak dah sampai umah. Taska tu bukan dekat. Lagipun sampai bila razin nak berdikari kan... ala, tinggal kejap je pun. For your own good too. You'll meet new friends... learn new things... takdela sikit2 main 'apad' (iPad) and tgk ultraman je!

Alhamdulillah arini razin ok je. Masa mak tinggal, ajin tak nangis pun. Tho Mak Teh still cakap ajin tak nak makan and merap dengan Ateh je...

Takpela sayang... i hope in time, you'll get used to it.

Mak baru je gitau Ayah malam ni tentang plan taska Razin tu... Mak ingat nak hantar Razin sampai bulan 10 nnt je. I miss you! Sunyi je rumah Razin takde... plus, taska tu jauh... 10-13 minit nak sampai. (kat dalam unikl mimet). But I chose that place because your Ateh is there. So tak risau la kena abuse ke ape... yup, fobia sikit huhu....

But Ayah cakap, tunggu la sampai abis tahun ni... means sampai December lah! Well, we'll see...

Mak memang rasa agak lega jugak cos kurang stress di rumah... I mean, I dont have to clean up the mess you did or feel so irritated that you interrupt my work. That's the bright side... and one of the main reason I sent you to a daycare.

Sekarang ni mak akan hantar Razin pukul 8 ke taska. Kadang-kadang 8.30... paling lewat memang 8.30 jela. hehe... and baru sekali je hantar razin belum mandi. Oh well, most of other parents hantar anak diorg sume tak mandi ke taska. kakakaka... so? lagipun yang tak mandi tu sebab razin takmo bangun. kesian pulak nak kejut. waktu yang dah mandi and wangi tu sebab razin jaga time mak bangun... around 6.30 camtu....

Anywayyy... ade jugak orang kata mak ni 'MEMBAZIR' je hantar razin pegi taska... yela, it's not as if i have to go  to office ke... tapi lantak la.. i need my own space too. Lagipun 'kerja' mak sekarang dah tak menang tangan. Mak mengadap laptop dari pagi sampai petang. Dalam waktu tu la nak masak, sidai kain, bungkus barang, pos barang and kemas rumah. And if u're home with me, you also need my attention. I feel like I dont focus the way I should on my work. Padahal my work pays the bills, put the food in our mouth etc. Just because I work from home, people judge me that I dont earn much. That I shouldnt send you to a daycare.

Lantakla orang nak fikir ape kan... Mak fikir, Razin dah 2 tahun lebih. Tak penah kena hantar nursery. Hantar ke Beruas je. tapi bukan hari2... Mak fikir, mak nak bagi Razin bersosial. Jangan jadi kera sumbang dan tak reti berkawan. And gives you exposure too. Sebab Mak memang dah lama nak join playgroups ke ape... tapi kat Manjung ni takde. Plus, I dont have much friends myself. T_T

Mak jugak fikir, some time apart would reward in good quality time together. I realized how much I miss you! I really miss having you around... then I would begin folding clothes that has been piling up for weeks, cleaning and cooking... to kill the time (when I'm not busy online).

Mak selalu busy minggu gaji je... time tu memang macam orang gila buat keje huhu... and that's when a daycare would really be a good help.

Alhamdulillah. dah beberapa hari Ajin pegi taska, dan di saat entry ni ditulis, tiada longgokan baju kotor dalam bakul, tiada longgokan baju bersih tak berlipat serta tiada pinggan mangkuk kotor dalam sinki.

Baju2 yang dah mesin pun semua di ampaian. Baru je sidai tadi. Baru la mak bole jadi housewife yang baik! hahahah... kalau x, malu nak ajak orang masuk rumah :P

Another good thing about sending you to a daycare is.... you no longer sleep late! Kalau sebelum ni Razin tido pukul 2,3 pagi  tu perkara biase... but now not anymore! Maybe sebab dah penat kat taska? And setiap kali balik taska kita akan singgah mana2 utk jalan... so of cos razin tak tido...hehehe


Okla... that's all for now.

Nanti sambung lagi.. gambar akan upload kemudian.

www.tips-fb.com

1 comment:

Norazlina Mummy said...

Razin..same name with my boy...

follow me =)